Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), una dintre cele mai performante organisme de gestiune colectiva din lume, a implinit saptamana aceasta 22 de ani de existenta. Evenimentul a fost sarbatorit vineri, 21 septembrie, printr-o conferinta de presa referitoare la rezultatele financiare ale asociatiei, precum si la una dintre problemele majore cu care organismul de gestiune colectiva se confrunta in acest moment - impozitarea excesiva a artistilor.
- Din 1996 si pana in prezent, CREDIDAM si-a intarit pozitia pe piata si a facut fata cu brio tuturor provocarilor, ramanand un partener credibil, atat pentru artistii interpreti, cat si pentru utilizatori. De la an la an consolidam relatia cu artistii si dezvoltam facilitati care sa le usureze activitatea in relatia cu CREDIDAM, in ceea ce priveste actualizarea de repertorii, verificari si identificari ale pieselor din playliste. De altfel, speram ca pana in 2019, sa finalizam lucrarile la o noua aplicatie care va permite identificarea in timp real a problemelor din playliste. De asemenea, la ora actuala, ne aflam in plin proces de implementare a modificarilor aduse Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, de catre Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014, privind gestiunea colectiva, a declarat Stefan Gheorghiu, director general al CREDIDAM.
70 milioane euro, suma platita artistilor interpreti si executanti de-a lungul timpului
In cadrul conferintei de presa, Stefan Gheorghiu a facut o scurta trecere in revista asupra rezultatelor financiare obtinute de asociatie, de la infiintare si pana in prezent.
- Si anul acesta CREDIDAM si-a incheiat activitatea pe excedent si a demonstrat o buna gestionare a comisionului de administrare, astfel incat acesta sa nu atinga cota maxima de 15%. Din anul 1999 si pana in 2018, CREDIDAM a platit artistilor romani si straini, in total, peste 70 milioane de euro si a achitat impozite si taxe catre stat de circa 29 milioane euro. De asemenea, ne aflam intr-o continua crestere a numarului de membri (peste 15.000) si a sumelor repartizate artistilor, fapt observat si in repartitia din iunie 2018 unde am avut o suma repartizata artistilor romani si straini de aproximativ 4,9 milioane euro, fata de penultima repartitie, din decembrie 2017, unde suma a fost de aproximativ 4,5 milioane euro, a declarat Stefan Gheorghiu.

Impozitare excesiva pentru artistii romani

Pe langa rezultatele obtinute in anul anterior, reprezentantii CREDIDAM au adus lamuriri cu privire la una dintre problemele presante cu care se confrunta in acest moment organizatia si, implicit, artistii interpreti. Incepand de anul acesta, artistii romani sunt nevoiti sa suporte o noua impozitare, respectiv TVA-ul aferent cotei de administrare retinute de OGC pentru remuneratiile cuvenite din drepturi de proprietate intelectuala.
- Daca pana in prezent TVA-ul se aplica doar sumelor colectate de la utilizatorii din piata, acum, prin HG 354/2018, Guvernul a complicat lucrurile si a creat o mare confuzie afirmand ca nu se percepe TVA pe remuneratiile din sursa copie privata, dar se percepe la comisionul de administrare. Acest comision reprezinta taxa de administrarea retinuta din remuneratia datorata artistilor, pentru functionarea asociatiei, si nu trebuie sa depaseasca un procent de 15% din remuneratie conform Legii Nr. 8/1996. Asadar, prin aplicarea TVA-ului la comisionul de administrare se realizeaza o impozitare excesiva a artistilor. Aceasta este o discriminare nejustificata in conditiile in care, Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia Nr. 48 din 2017, a declarat ca organismele de gestiune colectiva nu sunt platitoare de TVA prin activitatea pe care o desfasoara, a explicat Stefan Gheorghiu.
Modificarea Normelor de aplicare a Codului Fiscal pune in dificultate nu numai artistii, ci si asociatia care este nevoita sa isi asume plata TVA-ului din cota de adiministrare pentru utilizatorii care refuza achitarea lui.
- Prin aceasta hotarare s-a creat o situatie haotica. In conditiile in care, pana pe 25 mai 2018, TVA-ul se colecta de la utilizatori si se directiona mai departe catre statul roman, acum multi dintre acestia refuza plata TVA-ului, invocand hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie Nr. 48/2017. Pentru toate aceste societati comerciale, CREDIDAM este nevoit sa plateasca TVA din cota de administrare, ceea ce ne genereaza probleme serioase din punct de vedere administrativ. In loc sa investim in alte directii care sa ne ajute la dezvoltarea OGC-ului, momentan trebuie sa ne asumam si aceasta plata, a subliniat Mihai Cernea, Presedintele CREDIDAM.
Parlamentul European a decis: artistii vor fi remunerati echitabil pentru muzica difuzata pe Internet
La finalul conferintei, reprezentantii CREDIDAM au comunicat presei statusul campaniei FAIR INTERNET, o campanie initiata de organizatiile artistilor din Europa cu scopul de a schimba legislatia europeana, astfel incat artistii interpreti sau executanti sa fie platiti pentru muzica vizualizata sau ascultata pe internet. Dupa o lunga perioada de lobby pe langa institutiile europene, coalitia FAIR INTERNET a obtinut, pe 20 iunie 2018, votul Parlamentului European pentru introducerea unor noi prevederi legale care sa le asigure artistilor o remuneratie echitabila pentru toate modurile de exploatare a muncii lor, inclusiv pentru utilizarile la cerere. Cu toate ca Parlamentul European nu le asigura momentan artistilor un drept, la care sa nu se poata renunta, de a primi remuneratii direct de la prestatorii de servicii care pun la dispozitia publicului continutul lor creativ, acesta sustine statele membre pentru implementarea unor astfel de mecanisme legale de remunerare.

xxx

CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) este o asociatie non-profit, infiintata in 1996. Scopul asociatiei este de a colecta si repartiza banii cuveniti artistilor interpreti romani si straini, bani proveniti din difuzarea inregistrarilor comerciale de catre posturile radio si TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente etc. CREDIDAM este singura organizatie de gestiune colectiva pentru drepturile artistilor interpreti din Romania care are relatii cu organisme similare din strainatate, avand incheiate 39 de acorduri bilaterale operationale cu tari precum: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, SUA, Spania, Marea Britanie, Franta, Olanda etc.