Areta Sandru: Un om inarmat cu un revolver de portelan nu greseste niciodata

- Mi-ai spus si iti reamintesc: um om inarmat cu un glonte de portelan nu greseste niciodata.
- De ce? am intrebat. Exista si astazi intrebari de-ale mele si toate incep cu: de ce ?
Am procedat si atunci la fel. Am intrebat: de ce ? Era o intrebare ca oricare alta, nu exista vot de blam pentru cineva care pune intrebari. Si nici o intrebare pusa nu cred ca ar trebui penalizata cu avertisment. Deocamdata e un revolver fara cartuse, m-ai avertizat tu. Ma uitam undeva, inspre mainile tale, de parca de acolo ar fi trebuit sa izbucneasca glontul.
El nu ucide cu gloante, munitia lui este de natura spirituala, iar sensul tragerii lui este ilogic. Pricepi ? Am dat din cap, semn ca am inteles. Femeia cealalta din oglinda a facut aidoma semnul meu.
Aveam in fata o portocala fotografiata intr-a mia parte de secunda cand un glont o lovise perfect, trecuse prin coaja sa zgariind-o prin centrul fructului, despicandu-l si iesind prin cealalta parte a lui, polii i-au ramas intacti, portocala nici nu se clintise. Glontul doar iesise mirosind a portocala, era plin de zeama dulce, ii atarnau niste franjuri din fruct. Fructul ramase pe tava, tava pe masa, dupa ce-a fost fotografiat si impuscat, si iarasi fotografiat, cine l-a mancat oare ? Eu! am rostit stupefiata. Vezi? a rostit el, invinuindu-ma brusc de o vina care nu era a mea. A iesit din camera, a inchis usa, apasand pe clanta, l-am condus in hol. Eram desculta si sub talpi tineam unul din polii frigului, m-am ridicat pe varfuri sa-l sarut, era mult mai inalt decat mine, o clipa i-am simtit obrajii nebarbieriti frecandu-se de-ai mei, mantaua lui aspra, barbateasca, mirosea a ploaie, a facut semn inspre oglinda care pandea sa ne cuprinda macar o parte din trupurile care incercam sa le ferim din calea ei. Mai iute decat noi ne-a cuprins doar obrajii, spatele meu si bratul lui care mi-a prins mijlocul, celalalt brat s-a indoit oferindu-i incheietura mainii cu ceasul pe cadranul caruia si-a aruncat o privire grabita.
- Tine minte - e tot ce pot sa-ti spun la plecare - un om inarmat cu un revolver de portelan nu greseste niciodata.

(fragment din romanul Glontul de portelan, de Areta Sandru, Ed. Cartea romaneasca, Bucuresti, 1984, p. 13)