ONE.RO: Cum arata frumoasa Dochia, fiica lui Decebal
Imparatul roman Traian s-ar fi indragostit de fiica regelui dac Decebal, potrivit unor legende care isi au originea in scrierile autorului latin Dio Cassius si intr-o scena sculptata pe Columna lui Traian.
Una dintre legendele fascinante ale poporului roman ii are ca protagonisti pe imparatul Traian si fiica (sora - potrivit unor autori) regelui Decebal. Se spune ca imparatul roman s-ar fi indragostit de Dochia, iar tanara, in primejdie de a fi rapita, s-a rugat zeului Zamolxis sa fie prefacuta intr-o stana de piatra, pentru a putea ramane pentru totdeauna in Dacia. Scena care a inspirat legenda Dochiei a fost sculptata pe Columna lui Traian. Etnologul Romulus Vulcanescu sustine ca Dochia, fiica regelui Decebal, a inaintat in fruntea unei ostiri spre Sarmizegetusa, in ajutorul tatalui ei asediat in cetate. A ajuns prea tarziu ca sa despresoare cetatea, a fost si ea infranta de armata lui Traian si a fugit cu resturile oastei in munti, spre rasarit, scria Romulus Vulcanescu. Imparatul Traian, care a vazut-o luptand si i-au placut curajul si frumusetea ei, a urmarit-o cu o parte din oaste si cand a fost aproape sa o prinda, oastea daca s-a rupt in doua, o parte a tinut piept romanilor si alta s-a retras in munti cu printesa Dochia.
- Infrangand ostasii principesei, imparatul a inaintat in munti in cautarea Dochiei, care, vazandu-se si ea prinsa, ordona ostasilor ce o insoteau sa o lase singura si sa urce culmile, derutandu-i pe urmaritori. Dochia ramase singura si s-a ascuns dupa o stanca, a cazut deznadajduita in genunchi si a rugat pe Zamolxis, zeul zeilor, sa o apere, sa nu o lase sa fie pangarita de imparat. Si atunci Dochia a fost prefacuta intr-o batrana ciobanita, cu cateva oi langa ea. Oastea romana, in frunte cu Traian, s-a oprit in fata batranei si a intrebat-o daca a vazut incotro a fugit printesa daca. Baba Dochia a aratat spre miazazi, iar imparatul a purces intr-acolo. Si a ramas Baba Dochia stapana pe acel tinut si de atunci poate inca mai traieste in munti, relata Romulus Vulcanescu, in volumul Mitologie Romana (Editura Academiei RSR - 1957).

(Sursa: one.ro)