O comuna din judetul Calarasi (situata la 58 de kilometri de Bucuresti) ascunde o poveste mai putin cunoscuta chiar si de catre locuitorii de azi ai localitatii: in Sarulesti (in trecut Parlita-Sarulesti) a fost construit in perioada interbelica primul pod de sticla din Romania. Utilizarea materialelor compozite in contructia podurilor â€" al fibrei de sticla in special - este considerata chiar si astazi o solutie de proiectare moderna, in principal datorita durabilitatii mari a acestor constructii si al cheltuielilor reduse de intretinere pe care le impun. Tocmai de aceea cred ca un articol publicat in anul 1938 de revista Ilustratiunea Romana in care se semnaleaza construirea primului pod de sticla din Romania merita consemnat:
- Aplicatiile sticlei sunt extrem de numeroase si din cele mai ciudate. Acest material, pe care in general il credem foarte fragil, serveste in alte tari si mai ales dincolo de Ocean, la construirea caselor, a podurilor, a conductelor de petrol si a majoritatii uneltelor de laborator si bucatarie. Se afla in America numeroase case construite in intregime din sticla si toate podurile de pe faimoasa autostrada Pittsburg-Washington sunt si ele din sticla. Dar ceea ce nu stiam pana deunazi e ca si pe la noi in tara, pe o modesta sosea, putin frecventata, se afla un asemenea pod de sticla, importat de proba din America. Intr'adevar putina lume care trece pe soseaua Parlita - Sarulesti, stie ca unul dintre poduri este in intregime din sticla. Adus de niste specialisti americani, podul a fost instalat intr'un loc deosebit de periculos. Aici, in fiecare primavara, cand apele veneau mari, inundau o valcea si luau podul. Cu lipsa de initiativa pe care o arata adesea admistratia, in fiecare an se facea alt pod - tot din lemn - ca in fiecare primavara sa fie luat de ape. De cand s'a instalat podul de sticla, apele se umfla ca in fiecare primavara, dar spre mirarea satenilor, podul ramane pe loc. Construit din acest material elastic si mai rezistent decat otelul, podul rezista puhoaielor, fara a necesita in fiecare an noi reparatii. Sub pod, daca patrunzi, e o rezonanta unica. Peretii de sticla transmit fiecare sunet, ca o orga si in aerul limpede al campului vocile omenesti capata o amploare nemaipomenita. Sticla nu se vede la suprafata, deoarece este aparata de un invelis de tabla ondulata, care o preserva. Acest pod minune, se poate construi intr'un timp record, gratie unui procedeu special. lata deci ca ne putem mandri si noi cu un pod de sticla. Deci, in ceea ce priveste drumurile noastre, avem alte nevoi din cele mai urgente cari nu sunt satisfacute, totusi nu ar fi rau daca, pe masura posibilitatilor, s'ar inlocui toate podetele de lemn de pe soselele noastre, cu aceste poduri de sticla, care se pare ca reprezinta ultima expresie a tehnicei si igeniozitatii.

(Sursa: articolul Primul pod de sticla din Romania- Ilustratiunea Romana din 26 octombrie 1938 - din colectia Bibliotecii Digitale a Bucurestilor)