Observator de Calarasi: Expozitia RomanIA, vernisata la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi (Autoare: Georgiana Serban)
La Muzeul Dunarii de Jos Calarasi a avut loc vernisajul expozitiei RomanIA. Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 iunie - 22 iulie 2018, la sediul muzeului din strada Progresul, nr. 4.
Sarbatorita in fiecare an pe 24 iunie, Ziua Universala a Iei promoveaza camasa din panza cu broderii impresionante ca fiind cea mai importanta piesa din componenta costumului popular. In anul 2013, comunitatea La Blouse Roumaine a propus ca ia sa devina brand de tara. In acelasi an, in ziua sarbatorii de Sanziene a organizat pentru prima data Ziua Universala a Iei, eveniment care in scurt timp a devenit global, fiind astazi sarbatorit in peste 50 de tari de pe sase continente.
Ia reprezinta o adevarata matrice culturala, un simbol al identitatii si creativitatii spatiului romanesc, care dainuie din timpuri stravechi. Elementele de baza din compozitia iei sunt umarul (cusatura ce uneste maneca de partile din fata si spate ale iei), incretul, altita (banda lata, bogat decorata pe maneca care este elementul definitoriu al modelului si care nu se repeta in nici o alta parte a iei), raurile (benzi drepte sau oblice pe piept si maneci) si bibilurile sau cheitele (cusaturile de imbinare a bucatilor de material). Despre modelele broderiilor si podoabelor precizam ca acestea difera de la o zona la alta. Importanta acestei zile este data de nevoia noastra de intoarcere la origini.