Senatorul Ionut Vulpescu a postat pe pagina sa de facebook un text referitor la implinirea a 170 de ani de cand, pe 11 iunie 1848, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat Proclamatia de la Islaz:

Se implinesc astazi 170 de ani de cand, pe 11 iunie 1848, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat Proclamatia de la Islaz. Astfel, tara noastra a cunoscut pentru prima data in istoria sa democratia si tot atunci idealul statului unitar roman s-a structurat si s-a afirmat public, fara echivoc.
Proclamatia de la Islaz, cu valoare constitutionala, este un adevarat program de modernizare a tarii, din care avem de invatat si azi. Surprinde capacitatea celor care au intocmit-o de a intelege directia in care evolueaza Europa, societatile europene, de a asimila ideile vremii si de a le pune intr-o forma adecvata realitatilor din Principate. Surprinde si faptul ca ei au pus in centrul constructiei lor politice reprezentantii natiunii, Parlamentul.
Desi ar trebui sa ne oblige la o analiza serioasa a modului in care ne cunoastem, si intelegem, istoria, lucrurile se degradeaza. Mai bine de jumatate dintre romani nu pot asocia sintagma Centenarul Marii Uniri cu ceva anume, potrivit datelor Barometrului de consum cultural 2017, incat nu este de mirare ca ziua de 11 iunie nu le spune nimic celor mai multi dintre concetatenii nostri. Asta desi anul revolutionar 1848 are o deosebita insemnatate pentru istoria noastra nationala. A fost un an de cotitura, de afirmare a generatiei pasoptiste, cand s-au pus bazele Romaniei unite.
Pentru ca nu puteam asista pasiv la modul in care pare ca ne uitam istoria, am initiat un proiect de lege prin care ziua de 11 iunie sa fie declarata Ziua Victoriei Revolutiei de la 1848 si a Democratiei Romanesti, care acum se afla in dezbatere la Senat. Astfel, autoritatile centrale si locale vor putea organiza evenimente dedicate acestei zile, pentru a pastra vie memoria luptei pe care a dus-o natiunea romana pentru afirmarea sa. Legea este expresia nevoii de recuperare a istoriei si de afirmare a identitatii nationale, fara de care nu putem fi europeni cu adevarat.

Acestea sunt cele 22 de puncte ale Proclamatiei de la Islaz, scrise cu alfabetul latin:

1. Independinta administrativa si legislativa a popolului roman, pe temeiul tractatelor lui Mircea si Vlad V, si neamestec al nici unei puteri din afara in cele din intru ale sale.
2. Egalitatea drepturilor politice.
3. Contributie generala.
4. Adunanta generala compusa de reprezentanti ai tutulor starilor societatii.
5. Domnul responsabil ales pe cate cinci ani si cautat in toate starile societatii.
6. Imputinarea listei civile - ardicarea de ori-ce mijloc de corrumpere.
7. Responsabilitatea ministrilor si a tutulor fonctionarilor in fonctia ce ocupa.
8. Libertate absoluta a tiparului.
9. Ori ce recompensa sa vie dela Patrie prin representantii sai, iar nu dela Domn.
10. Dreptul fie-caruia judet de a'si alege dregatorii sai, drept care purcede din dreptul Popolului intreg de a'si alege Domnul.
11. Gvardie nationala.
12. Emancipatia manastirilor inchinate.
13. Emancipatia clacasilor ce se fac proprietari prin despagubire.
14. Desrobirea tiganilor prin despagubire.
15. Representant al tarei la Constantinopol dintre Romani.
16. Instructie egala si intreaga pentru tot Romanul de amandoua secsele.
17. Desfiintarea rangurilor titulare ce nu au fonctii.
18. Desfiitarea pedepsei degradatoare cu bataiea.
19. Desfiintarea, atat in fapta, cat si in vorba, a pedepsei cu moarte.
20. Asezaminte penitentiare unde sa se spele cei criminali de pacatele lor si sa easa imbunatatiti.
21. Emancipatia Izraelitilor si drepturi politice pentru ori-ce compatrioti de alta credinta.
22. Convocare in data a unei adunante generale estraordinare constituante, alese spre a representa toate interesele sau meseriile natiei, care va fi datoare a face constitutia tarei pe temeiul acestor 21 articole decretate de Popolul roman.