AGERPRES: Ziua limbii si teatrului idis
Ziua limbii si teatrului idis este sarbatorita, incepand cu anul 2018, la 30 mai, fiind instituita prin Legea nr. 253/2017.
Conform acesteia, Ziua limbii si teatrului idis poate fi organizata de catre autoritatile publice centrale si locale si de institutiile aflate in subordinea sau coordonarea acestora, de catre societatea civila si de persoane fizice si juridice, prin organizarea si/sau participarea la programe si manifestari culturale, educative, artistice, cu caracter social sau stiintific, consacrate promovarii limbii si teatrului idis. Totodata, autoritatile administratiei centrale si locale si institutiile aflate in subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in vederea organizarii si derularii in bune conditii a manifestarilor.
Ziua de 30 mai aminteste de data nasterii, in anul 1901, a poetului si prozatorului Itic Mangher, unul dintre maestrii literaturii idis din prima jumatate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important si reprezentativ autor de limba idis din Romania, dupa cum il prezinta Silviu Vexler, deputat din partea Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si initiator al acestui proiect legislativ, in expunerea de motive.
- Presa de limba idis si-a facut aparitia in Principatele Romane mult mai devreme decat in alte parti ale diasporei europene si a avut o istorie bogata si longeviva. In anul 1855, la Iasi, apare 'Korot Haitim' (Cronica Timpului), primul ziar in limba idis din lume si cea mai veche publicatie evreiasca din Romania. In anul 1876 are loc un eveniment important pentru cultura idis din Romania, dar si pe plan mondial: intemeierea primului teatru profesionist de limba idis, in gradina Pomul Verde din Iasi, de catre artistul, scriitorul, dramaturgul, compozitorul, regizorul, scenograful si directorul de teatru Avram Goldfaden (1840-1908), se mai arata in expunerea de motive.
Potrivit initiatorului, instituirea Zilei limbii si teatrului idis va avea o contributie esentiala la pastrarea traditiei si a valorilor specifice limbii idis, la combaterea xenofobiei si antisemitismului, a cliseelor si perceptiilor eronate, la dezvoltarea identitatii si diversitatii culturale ale tarii noastre, dar si la promovarea aportului cultural al vietii evreiesti din Romania la viata culturala romaneasca si internationala.
- Avand in vedere elementele unice din tara noastra (primul ziar in limba idis din lume, primul teatru in limba idis din lume, etc.), instituirea Zilei limbii si teatrului idis va avea un rol deosebit de important in promovarea imaginii Romaniei in lume, dezvoltarea turismului si punerea in valoare a traditiilor istorice, prin evenimentele si manifestarile care vor fi organizate pentru celebrarea acestei zile, a sustinut deputatul in expunerea de motive.
Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, la 24 octombrie 2017. La 28 noiembrie 2017, a doua zi dupa dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor privind proiectul de lege pentru instituirea acestei zile, a fost interpretat, de consacrata artista Maia Morgenstern - directoare a Teatrului Evreiesc de Stat, spectacolul O lectie de bune maniere, fiind pentru prima data cand un astfel de eveniment are loc in cladirea Palatului Parlamentului. Spectacolul s-a jucat la solicitarea deputatului Silviu Vexler, pentru a marca implinirea a 141 de ani de teatru in limba idis, la eveniment participand mai multi deputati ai Grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, din Camera Deputatilor, alaturi de presedintii Comisiilor de cultura din Camera Deputatilor si Senat, Gigel Stirbu si Radu Preda.
Proiectul de lege privind instituirea pe 30 mai a Zilei limbii si teatrului idis a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor la 29 noiembrie 2017, iar la 13 decembrie 2018, presedintele Romaniei a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile. Legea nr. 253/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial la 15 decembrie 2017.

Sursa: AGERPRES