Sambata, 28 aprilie, incepand cu ora 11.00, in curtea de onoare a Muzeului National de Arta al Romaniei, va debuta programul De straja la Palatul Regal, eveniment organizat in ajunul inchiderii expozitiei Atelier de front. Artisti romani in Marele Razboi 1916-1918 (23 august 2017 - 29 aprilie 2018), potrivit http://www.mnar.arts.ro/. Vizitatorii vor putea afla cu acest prilej cum se desfasura o zi, in vreme de razboi, din viata unui soldat aflat in serviciul de garda al Palatului Regal. La porti si la usile de intrare vor fi postate santinele. Ofiterul de serviciu va controla posturile si va schimba garzile la ore fixe. Apoi ii va da raportul generalului comandant care va trece trupele in revista. Trei artisti de front vor face schite, la fel ca inaintasii lor de acum 100 de ani, pentru realizarea unor opere cu tematica militara.
- Aceasta pentru ca, in vara anului 1917, in armata romana a fost organizat un grup de plasticieni atasati Marelui Cartier General, Sectia a 3-a Adjutantura, cu misiunea de a documenta vizual participarea noastra la conflictul armat, alaturi de fortele Antantei. Toti artistii adunati sub arme, fie ei pictori sau sculptori, erau asimilati gradului de locotenet si primeau solda cuvenita. Perioada lor de activitate a fost destul de scurta, din iunie pana in septembrie, cand a fost organizata o prima expozitie, cu circuit inchis, in salile Scolii de Belle-Arte din Iasi apoi o alta, publica, in acelasi loc, deschisa intre 26 ianuarie si sfarsitul lunii urmatoare a anului 1918, arata site-ul MNAR. Muzica de fanfara, de promenada si de dans contemporana Primului Razboi Mondial va fi difuzata ca fond muzical.
- Publicul este calduros invitat la acest spectacol de istorie vie care releva abnegatia si eroismul demonstrat de militarii care au luptat nu doar cu pusca si baioneta, ci si cu penelul si ebosoarul, elaborand opere de mare forta evocatoare si de o reala valoare artistica, mentioneaza site-ul muzeului. Realizat in colaborare cu Asociatia 6 Dorobanti si invitatii sai din alte asociatii de reconstituire militara, evenimentul este organizat de dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei G. Oprescu, in colaborare cu Alina Petrescu, curatorul expozitiei