DEMNITATE este un spectacol electrizant despre: PRIETENIE, POLITICA, LOIALITATE, CORUPTIE.
- Un parcurs de senzatie la nivel mondial!
- Un succes rasunator atat in randul spectatorilor cat si al criticii!
- DEMNITATE se joaca in Romania in regia autorului, actorul, dramaturgul si regizorul spaniol Ignasi Vidal.
- Distributie de exceptie: Marius Manole si Serban Pavlu
teatrulavangardia.ro
Duminica 15 Aprilie, ora 17:00
Duminica 06 Mai, ora 16:00
Bucuresti -Cinema Pro
Distributie: Marius Manole si Serban Pavlu.
Regie: Ignasi Vidal
Durata: 1h 20 (fara pauza)
Biletele se pot achizitiona online prin reteaua Bilet.ro >>
Exista 4 categorii de preturi:
- Categoria I VIP: 100 lei
- Categoria II: 70 lei
- Categoria III: 60 lei
- Categoria IV: 50 lei
Demnitate - Un thriller despre prietenie, ambitie politica si loialitate
Personajele principale sunt doi politicieni, foarte buni prieteni inca din adolescenta, care au pornit impreuna la drum, uniti de aceleasi idealuri, intr-un partid care promova schimbarea intr-o societate din ce in ce mai dezamagita de clasa politica. Insa pe parcurs, cei doi au ales cai diferite pentru a-si atinge obiectivele. Francisco, liderul partidului si-a construit o imagine publica de cetatean onest si este candidatul favorit la functia de prim ministru; Alejandro, cel raspunzator cu organizarea in cadrul partidului, vizeaza postul de vice prim ministru, iar companiile listate la bursa sprijina candidaturile celor doi. S-ar putea spune ca Francisco este imaginea, iar Alejandro cel care se ocupa de lucrurile administrative. In Demnitate, Ignasi Vidal vorbeste despre lupta pentru putere in cadrul partidelor, despre vocatia si ambitiile liderilor lor si despre cat de usor este ca functionarii sa fie manipulati si corupti atunci cand nu se realizeaza totul cu o transparenta absoluta. El ne arata diferenta intre ceea ce se vede la TV si in alte media si ceea ce se intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la birourile politicienilor.
DEMNITATE vorbeste, bineinteles, despre coruptie - fara a sari insa la gatul clasei politice: coruptia este in conditia umana - dar, in acelasi timp, vorbeste despre idealuri, prietenie, angajamente, loialitate, ambitie, lacomie, tradare; si, desigur, despre demnitate. Cei doi politicieni si prieteni se intalnesc cu putin timp inainte de alegerile interne intr-un birou la sediul partidului la un pahar, la sfarsitul unei zile de lucru. Conversatia, inceputa in cheie amicala, lejera, devine treptat tensionata, deoarece Alejandro nu si-a indeplinit indatoririle. Sau, mai bine zis, le-a indeplinit in stilul lui.
- Stii ca pentru mine organizarea este pe primul plan si, uneori, asta inseamna sa sari peste anumite reguli, spune el, lasand spectatorul uimit sa suspecteze ca aceste discutii au loc de-adevaratelea in spatele usilor birourilor in care se iau decizii care ne afecteaza pe toti.
Francisco asculta si lasa ca, intre explicatii si balbaieli, sa se teasa un nod gordian in jurul ambilor protagonisti, nod gordian care, mai degraba decat frica, produce dezamagire. El nu a intrat in politica pentru asta, dar de-a lungul drumului, trebuie sa se fi intamplat ceva; ceva aparut ca un accesoriu al luptei pentru putere.
- Am muncit pe branci ca sa ajung sus pentru ca am crezut ca am ceva de oferit, insa acum ne petrecem mai mult timp vorbind despre ce se intampla in acest loc si intre noi la nivel intern, decat despre ceea ce se intampla in societate, spune la un moment dat personajul. Un alt fior al realitatii scutura coloana vertebrala a spectatorului.
Treptat, atmosfera se incinge intr-un crescendo din ce in ce mai ametitor, ies la iveala secrete bine pazite, cartile incep sa fie date pe fata, mastile cad, si fiecare isi delimiteaza din ce in ce mai clar pozitia si isi marcheaza intentiile pana intru-un punct in care, dupa cateva rasturnari de situatie de-a dreptul imprevizibile si perturbatoare, situatia devine exploziva si se indreapta spre un final feroce si neasteptat (sau nu?). Avem senzatia ca ne aflam intr-un ring de lupte in care unul dintre combatanti (care este, de asemenea, cel care detine fraiele) manuieste subtil o spada, iar celalalt un cutit rudimentar. Protagonistii trebuie sa decida intr-un moment critic in viata lor, ce este mai important pentru ei. Loialitatea fata de prieten, sau demnitatea individuala? Ce sa tradeze -prietenul care i-a insotit pana in acel moment sau ideea care a stat la baza celor mai adanci convingeri ale lor?
Practic, spectacolul este o dezbatere fata in fata in crescendo intre cei doi prieteni, inseparabili cand au intrat in politica, si care acum, invaluiti de mrejele puterii se situeaza pe pozitii morale divergente.

Fara culoare politica
Autorul mentioneaza ca este vorba despre o piesa care foloseste politica drept context pentru dezvoltarea intrigii si specifica faptul ca nu urmareste sa promoveze sau sa denigreze nicio ideologie. Nu este partidara niciunui partid politic sau ideologii politice. Totusi, el admite ca are o critica la adresa societatii:
- Spectacolul vorbeste, intr-un anumit fel, de nemultumirea cetatenilor fata de politica si de modul in care noi, ca cetateni, uitam de rolul nostru de aparatori ai bunului mers al democratiei, crezand ca trebuie sa lasam totul pe mainile politicienilor, accentueaza dramaturgul. Politicienii nu vin de pe Marte si pun stapanire pe institutii; ei vin din interiorul societatii, sunt oamenii care trec pe strada pe langa noi, colegii nostri de munca, colegii nostri de la cursuri, de acolo vin. Tot ceea ce, ca societate, nu suntem dispusi sa schimbam, nu vor putea schimba nici politicienii; avem politicienii pe care ii meritam ca si societate.
Asa cum mentioneaza si criticul de teatru Ileana Lucaciu:
- Bogdan Amarfi, autorul decorului si coordonatorul tehnic, propune ca ambalaj teatral un decor simplu, dar semnificativ, un birou privit in alb si negru; cuierul cu cele doua pardesie negre in cadrul alb al scenei sustine substratul actiunii.
Decorul este special conceput pentru a delimita un spatiu de joc ce pare o insula.
Actor, regizor, scriitor, IGNASI VIDAL (nascut pe 27 ianuarie 1973, Barcelona, Spania) este unul dintre cei mai in voga tineri dramaturgi din Spania.Piese de teatru scrise si montate cu mare succes in Spania si in alte tari: Planul Demnitate Ciclopul si alte ciudatenii legate de iubire Memorie sau Desert Ca actor, a jucat roluri principale in: Musicaluri precum: Mizerabilii, Frumoasa.
Costumele personajelor din spectacolul DEMNITATE sunt prin ele insele o lectie de stil vestimentar masculin oferita de cunoscuta si apreciata stilista ADINA BUZATU. Ele constituie, sau ar trebui sa constituie, un adevarat ghid stilistic pentru politicienii zilelor noastre pentru ca le creeaza o imagine eleganta si moderna in acelasi timp. Astfel ca pe scena vom admira doi barbati foarte stilati.
Ecouri in presa din Spania
- Un thriller politic care se potriveste manusa realitatii politice actuale -El Pais
- O calatorie in bucataria interna a politicii care teleporteaza spectatorul in biroul oricarui partid politic - MET- MadridEsTeatro.com
- Un thriller politic pe doua voci despre coruptie si onestitate in inima partidelor politice.
DEMNITATE este un spectacol electrizant despre: PRIETENIE, POLITICA, LOIALITATE, CORUPTIE. Un parcurs de senzatie la nivel mondial! Un succes rasunator atat in randul spectatorilor cat si al criticii! DEMNITATE se joaca in Romania in regia autorului, actorul, dramaturgul si regizorul spaniol Ignasi Vidal. Distributie de exceptie: Marius Manole si Serban Pavlu.