activenews.ro: Profesorul Daniel David de la Babes-Bolyai a descoperit apa calda: Romanii NU sunt occidentali. Asa, si? Foarte bine! (Autor: MIHAI SOMANESCU)
Profesorul Universitar Doctor Daniel David, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, este socat: in urma studiilor sale a descoperit ca romanii sunt foarte diferiti de occidentali. Au o alta cultura!
- Problema noastra fundamentala este asta: Spatiul vestic are cele doua valori fundamentale: individ autonom /si descentralizarea puterii, pe cand la noi avem de-a face cu tipul de individ colectivist si o concentrare a puterii.Cele doua valori nu sunt doar diferite, ci ele sunt in opozitie! Si avem o problema majora atunci cand institutiile vestice - sociale, economice sau in educatie - pe care trebuie sa le importam prin diverse directive europene, se bazeaza pe fondul cultural vestic. Noi suntem fortati sa importam institutii pe un fond cultural in opozitie. Si de multe ori aceste institutii fie nu prind, fie devin forme fara fond. Adica goale de continut sau le adaptam intr-o masura in care le schimbam esenta,scrie David intr-un articol publicat pe siteul Romania Curata.

Buna dimineata domnule profesor!

Stau sa ma intreb in ce hal am ajuns, daca unui profesor universitar ii trebuie atat de mult studiu ca sa priceapa ceea ce este evident si ceea ce de fapt, ganditori precum Eminescu, Vulcanescu, Caragiale sau Nae Ionescu spun de zeci si sute de ani: romanii nu sunt occidentali si formele acestea ale statului nu i se potrivesc societatii romane. Chiar seful domnului David, Academicianul Ioan-Aurel Pop, a spus-o in repetate randuri: suntem o punte intre Orient si Occident, suntem la mijloc intre Est si Vest. Era nevoie sa dea un search si dl. David gasea imediat raspunsul. Bizant dupa Bizant! Da, domne, valorile noastre sunt in opozitie cu cele occidentale: pai cum sa nu fie romanul reticent la strain? Istoria ne arata clar: strainul cu victoriile si gloria, noi cu victimele si ranile. Occidentalii cu cruciadele, noi cu pagubele facute de ei. Ei cu aliante cu sovieticii si revolutia franceza, noi cu gulagurile si colectiva. Ei vin si le dam totul pe tava, noi ramanem cu fiarele vechi si MCV-ul. Centrul lumii ni-l propune pe Florin Badita ca model, 90% dintre romani n-ar avea incredere in el nici sa le pazeasca gainile-n cotet.

E chiar atat de greu?

Dar in loc sa miram atat si sa cheltuim energie si timp pentru a dovedi evidenta, n-ar fi fost mai bine si mai eficient sa incercam sa folosim modelul propriu si sa-l adaptam nevoilor actuale in loc sa copiem la infinit forme fara fond? Sigur ca ar fi fost, dar asa cum spunea un preopinent al meu de pe facebook, Romania a fost creata ca sa fie avanpostul Occidentului aici. Chiar cu pretul vietii noastre. Un pret pe care nu incetam sa-l platim in fiecare zi. Domnul David sustine ca jumatate din generatia 35-50 de ani este conservatoare, iar jumatate este occidentalizanta. Eu spun ca si asta e o minciuna la fel de mare precum e aia cu Romania e occidentala. De ce? E simplu: jumatatea care protesteaza, asa cum zice dl David, este la fel de personalista ca si ca generatia veche. Daca nu ar fi asa, atunci nu ar asocia persoana Codrutei Kovesi cu justitia si DNA-ul. Daca ar sustine un principiu - cel al dreptatii fara cusur -, atunci ar accepta ca o persoana poate gresi in urmarirea acestui principiu si ca deci nicio persoana nu este deasupra ideii. Dar ei ce fac? Concentreaza acest principiu intr-o singura persoana. De-aia n-avem batalii de doctrine in Romania, de-aia lupta se da intre penalul de Dragnea si Doamna Justitiei. De-aia fiecare critica adusa persoanei este un atac la adresa Justitiei. Solutia, deci, domnule David, nu este sa facem tot felul de experimente sociale prin care sa demonstram evidenta, pentru ca apoi sa denigram modelul cultural romanesc - care, de bine, de rau, ne-a tinut aici, ci sa incercam sa-l intelegem si sa-l indreptam, cu vorba buna, acolo unde se poate. Caci vorba lui Nae Ionescu:
- Nu ne-am gandit un singur moment ca a nu fi occidental e o rusine. Pentru ca - am dovedit-o doara! - nu exista pentru un popor civilizatii sau culturi superioare sau inferioare, ci numai o singura forma de cultura; aceea de care el e capabil, in virtutea componentelor lui istorice. A pune insa, peste aceste imperative ale realitatii, in cumpana valorificarii, formula structurala a apusului si a rasaritului, si a decide fara nici un fel de discutie prealabila in favoarea celei dintai, iata ce nu poate face decat cineva care nu numai ca ignoreaza primele elemente ale culturii si civilizatiei rasaritene, dar e strain si de dureroasa indoiala in care se framanta de un sfert de veac metafizica europeana.

Sursa: activenews.ro