Filmul Banditul Whisky / A Viszkis a fost vazut de 8.726 de spectatori in weekendul premierei si de 14.008 romani pana pe 1 februarie 2018. Productia se bazeaza pe cazul real al banditului de cetatenie romana Attila Ambrus, ce a operat in anii 1990 cu o cutezanta pe care oamenii o vazusera, pana atunci, doar in filme.
Banditul Whisky prezinta povestea adevarata a celui mai mare spargator de banci si oficii postale din Est-ul Europei, un barbat plecat din Romania, care a actionat in Ungaria in anii 1990. Lansat in cinematografe, filmul a fost difuzat si in casele de cultura din cateva localitati din Romania fara sali de cinema. Cinemobilul distibuitorului Taylor Projects a vandut aproape 5000 de bilete la film, din 26 ianuarie pana joi, 1 februarie.
M-a surprins reactia cinematografelor din Romania, am fost sunati din Medgidia, Caransebes, Vulcan ca doresc in cinematografe acest film, a declarat - pentru Agerpres - Venczel Endre, reprezentantul Taylor Projects, distribuitorul filmului.
Ideea initiala a fost sa aducem acest film in Transilvania, pentru ca Ambrus Attila era plecat de aici, cetatean roman de etnie maghiara. Fiind acest interes mare, pe 26 ianuarie am lansat filmul in 21 de cinematografe, de la Suceava la Medgidia, de la Caransebes la Cluj.
In Transilvania avem si un cinemobil, ducem filme si in localitatile in care nu exista cinematograf, precum Targul Secuiesc, Odorhei, Gheorgheni, Salaj etc.
Intrebat cum comenteaza succesul filmului, Tamás Hutlassa, producatorul Banditului Whisky, spune ca experiența hollywoodiana a regizorului Nimród Antal a contribuit foarte mult la calitatea acestui film, punandu-l in rand cu producțtiile americane. De asemenea, alegerea personajului, ne-a adus succes si faptul ca brandul Banditul Whisky este foarte cunoscut.
Nascut langa Miercurea Ciuc, Attila Ambrus, viitorul Bandit Whisky, a avut o copilarie grea. Mama il paraseste cand inca nu implinise nici doi ani iar tatal il creste recurgand la violenta, dupa care il abandoneaza. Cleptoman din fire, baiatul intra frecvent in bucluc.
Ingerul pazitor il reprezinta una dintre bunici, care il ia sub aripa ei protectiva. Aceasta moare, insa, pe cand Attila avea numai noua ani. Drama este uriasa si are efecte devastatoare asupra baiatului.
Cu un an inainte de caderea Ceausestilor, Attila Ambrus fuge din tara, in Ungaria, calatorind sub un tren de marfa. Este acceptat in echipa de hochei din Budapesta dar, simultan, incepe sa jefuiasca banci si oficii postale. Timp de sase ani, politia ungara nu reuseste sa-l prinda. Devine popular pentru ca face de ras autoritatile, dezvaluindu-le incompetenta.
Intr-un final este prins si ispaseste 13 ani de inchisoare. Acum scrie romane poliliste, are legitimație de jurnalist si propriul brand de olarit.
In plus, a colaborat vreme de trei ani cu regizorul Nimrod Antal pentru realizarea scenariului filmului.
Intrebat cum comenteaza faptul ca Banditul Whisky era adulat de cetateni in anii 1990, Tamas Hutlassa, producatorul filmului, spune:
Cred ca avea in el o cutezanta pe care oamenii o vazusera, pana atunci, doar in filme. A avut curajul sa faca ceva ce nu mai vazusem decat in filme. Era la o distanta palpabila un om in carne si oase care ii infrunta pe politisti in strada, sau jefuieste el insusi banci, un lucru care pana atunci fusese pentru opinia publica un lucru mistic, vecin cu miracolul, si dintr-o data era prezent acolo. Probabil a avut un rol si faptul ca el este un foarte bun comunicator, desi la acea vreme nu l-am prea auzit pe el personal, dar a reusit, intr-un fel, sa-si creeze o imagine favorabila datorita careia oamenii il simpatizau. Iar faptul ca mereu era cu cativa pasi inaintea politistilor, i-a fost, fara indoiala, de mare ajutor, cred ca si acest lucru le placea oamenilor.
Filmul Banditul Whisky ruleaza in continuare in reteaua Cinema City din Bucuresti si din tara, in cateva cinematografe independente de retea si in cadrul Cinemobilului. Filmul este distribuit de Taylor Projects si sustinut de Institutul Balassi.
Iata lista completa a oraselor si cinematografelor ce difuzeaza filmul: Arad (Cinema City), Bacau (Cinema City), Braila (Cinema City), Bucuresti (Cinema City ParkLake, AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza), Constanța (City Park Cinema City), Galati (cinema City), Caransebes (Cinema 3D Luna), Cluj Napoca (Cinema City Iulius Mall), Targu Mures (Cinema Arta si Cinema City), Oradea (Cinema Palace), Oravița (Cinema 3D-Casa de Cultura), Ploiesti (Cinema City Shopping City), Resita (Cinema Dacia), Sfantu Gheorghe (Cinema Arta, din 27 ianuarie), Suceava (Cinema City), Timisoara (Cinema City Shopping City) si Vulcan (Cinema Luceafarul).