AMOSNEWS: Lecturi de weekend: Poezii pentru vaduve (Autor: Stelian TURLEA)
Admit ca n-as fi deschis aceasta carticica daca n-ar fi izbucnit scandalul din toamna trecuta. Intai, pentru ca prezint foarte rar in rubricile de carte ale acestei agentii volume de poezie (din motive multiple, pe care nu le voi mai insira acum); apoi, pentru ca nu stiam nimic despre autor, iar editura are neplacutul obicei de a nu publica nici macar un rand despre cei pe care ii promoveaza, cine sunt, daca si ce au mai scris. Dar a fost scandalul din toamna trecuta. Marcica Belearte - pe numele ei real Ioana Laura Florescu - este o tanara de 30 de ani din Campulung Moldovenesc, atinsa de o boala cumplita, incurabila. S-a nascut in 1979 la Iasi, a studiat Electrotehnica si e IT-st autodidact. E gamer care a jucat tot ce se poate juca si recomanda League of Legends. A vazut toate filmele si serialele care se pot vedea, a si tradus filme si recomanda Snowpiercer-ul tradus de ea. Preiau cateva informatii din blogul ei: Este bolnava de scleroza multipla din 2009. A reusit sa primeasca o pensie de boala â€" 400 lei - si apoi, timp de 4 ani, a avut un ajutor de handicap de 270 de lei pe luna, handicap de gradul 2. Anul trecut a fost trecuta la gradul 3 de handicap (se pare ca e singurul om din lume care s-a insanatosit!); gradul 3 inseamna 30 de lei, lunar! Cum scrie versuri de mai multa vreme, cineva i-a tiparit un volum (cel de fata) pentru care a primit 230 lei drepturi de autor in iunie 2017. Casa Judeteana de Pensii Suceava a fost nevoita sa aplice prevederile legale in vigoare, ceea ce a condus imediat la suspendarea platii pensiei pe o perioada de 3 ani! Cand s-a aflat, a urmat o indignare masiva pe retelele de socializare. Ministerul Muncii declara ca nu poate face altfel decat potrivit legii si ca doamna Florescu are posibilitatea de a se adresa tribunalului. Stranie lege!
- Din 2014 traiesc cu 39 de lei pe luna, ajutor de handicap si o pensie de boala de 400, respectiv 520 de lei, fara drept de munca. M-am crezut isteata, destul de isteata incat sa traduc filme si sa scriu o carte. Ei, bine, se pare ca nu-s. Is o proasta, pentru ca tre sa dau toti banii inapoi, ba chiar dublu, a scris Laura pe pagina sa de Facebook.
Fireste, am precizat toate acestea pentru a descrie o situatie complet absurda care se petrece in Romania zilelor noastre. Am citit volumul pe care, potrivit autoritatilor, n-ar fi trebuit sa-l scrie/sau sa-l publice. Poeme evident scrise din defulare, nu cine stie ce arta, nonconformiste, ludice, uneori cu accente de comedie horror:
- Casa-i goala fara tine/ Dar de ma gandesc mai bine/Esti in soba si sub pat/ si-n ghiveci/ si ingropat.
Poezii aranjate in 6 capitole - poezii pentru/despre vaduve, poezii despre filme, poezii despre mobila (orice obiect banal poate deveni subiect de poezie), Afurisila (un iepuras care trece prin intamplari bizare), poezii din tren si random. Referirile la tragi-comicul vietii sunt la tot pasul. Ca si ironia (sau autorionia). Umorul macabru acopera uneori declaratiile de dragoste:
- De tine-mi aduc aminte/ Florile albe de crin/ Si ca tre' sa-ti ud mormantul/ Crucea ma-tii de cretin.
Un volum aparent dezinvolt, amuzant, trist cat incape, pe ansamblu - facil. Un joc. Imposibil sa nu gandesti ca poeziile acestea ar trebui continuate -cu altceva. Cu poezie. Nu stiu daca Marcica Belearta o va face, daca are talentul si puterea s-o faca. Intr-un interviu declara ca mai are scrise un volum sau doua.Daca le va publica, autoritatile ii vor lua intreaga pensie?
Marcica Belearta -Poezii pentru vaduve. Editura Herg Benet. 92 pag.

Sursa: amosnews.ro