DCNEWS informeaza: Cartea soaptelor, de Varujan Vosganian, nominalizata la Premiile PEN America (Autoare: Rodica Mitu)
Romanul Cartea soaptelor, de Varujan Vosganian, se afla pe lista nominalizarilor la Premiile PEN America, editia 2018, la sectiunea de traduceri (carte de fictiune)/ PEN Translation Prize.
The Book of Whispers, editia in limba engleza a romanului, a aparut la Yale University Press, in traducerea lui Alistair Ian Blyth, in octombrie 2017, in colectia Margellos World Republic of Letters, colectie ce reuneste scriitori precum Lev Tolstoi, Giacomo Leopardi, Gabriele D'Annunzio, Witold Gombrovicz, Federico Garcia Lorca si Patrick Modiano. Dintre autorii romani, pe lista autorilor publicati, se afla Norman Manea.

Premiile PEN

Premiile PEN America se acorda atat pentru volume de fictiune, cat si pentru volume de nonfictiune, aparute in 2017 in limba engleza (editii originale si traduceri/ fictiune). La fiecare categorie (debut, cea mai buna carte de eseistica, cea mai buna biografie etc.) sunt nominalizate cate 10 titluri, iar juriul este format din scriitori, critici literari, editori, librari. Mai multe detalii, aici. Finalistii urmeaza a fi anuntati in cursul lunii curente. Castigatorii editiei 2018 vor fi premiati in data de 20 februarie 2018, la New York (Skirball Center).

Cartea soaptelor

Romanul Cartea soaptelor a mai fost nominalizat la cele mai bune cinci traduceri in limba spaniola (El libro de los susurros, Pre-Textos, 2011, traducator Joaquín Garrigós) si la cele mai bune cinci traduceri in limba germana (Buch des Flusterns, Paul Zsolnay, 2013, traducere Ernest Wichner). Cartea soaptelor (Polirom, 2009, 2012, 2017) a primit in octombrie 2016 toate premiile decernate in cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor Natalia Gorbanevskaia si Premiul pentru Cea Mai Buna Traducere. Romanul a aparut in limba polona in traducerea Joannei Kornaś-Warwas, la Editura Książkowe Klimaty. Romanul este in curs de aparitie si in limba sarba. O noua versiune in limba armeana va aparea la Editura Sfintului Scaun de la Ecimiadzin. Fragmente din roman au mai aparut si in limbile rusa, turca si araba. Cartea soaptelor, unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obtinut Premiul Cartea anului 2009, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul Mihail Sadoveanu, oferit de revista Viata Romaneasca, Premiul pentru proza al revistei Arges, Premiul Gheorghe Craciun, oferit in cadrul colocviului Generatia 80, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009. A fost desemnata in 2015, prin proiectul Worldwide Reading, cartea-simbol pentru condamnarea crimei de genocid.