A douasprezecea editie a Festivalului de Film de Animatie Anim'est: The Comics Edition a pregatit o serie de expozitii de banda desenata ale unor artissti internationali si locali consacrati din industrie. Acestea vin sa completeze o agenda generoasa de proiectii, evenimente si ateliere dedicate benzilor desenate, una dintre cele mai semnificative ssi constante surse de inspirațtatie pentru filmul de animatie.
La Apollo111, pana pe 8 octombrie, invitatul special al editiei Anim'est de anul acesta, canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciati artisti internationali creatori de benzi desenate, expune lucrarile care au servit drept inspiratie sau chiar au fost folosite in realizarea scurtmetrajului sau de animatie Absența lui Eddy Table.
Cu fani si colaboratori precum David Cronenberg si Guillermo del Toro, Dave Cooper creeaza un univers aparte, imediat recognoscibil. Reprezentand o combinatie extravagantaa a tuturor ideilor care-i trec prin cap, imaginile create de el nu lasa pe nimeni indiferent. Inspirat de nevinovatia copilariei, de episoadele umilitoare ale adolescentei, de mazgalituri spontane si obsesii carnale, stilul sau este complet unic si mereu plin de surprize.
E probabil o incercare de a reflecta ambiguitatea realitatii: lucrurile simpatice nu sunt intotdeauna sinonime cu binele. Ticalosii nu sunt neaparat periculosi, spune el.
In timpul festivalului, pana vineri, 6 octombrie, Alexandru Ciubotariu, cunoscut sub pseudonimul Pisica Patrata, va acoperi cu graffiti intreaga cladire a Centrului International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative - CINETic, de pe strada Tudor Arghezi 3b. Alexandru este unul dintre cei mai apreciati street artists din Romania, cunoscut si pentru benzile desenate, ilustratiile, picturile, jucariile urbane si animatiile sale. Este si fondatorul Muzeului Benzii desenate din Bucuresti si coordonatorul unui volum despre istoria benzii desenate romanesti. Centrul CINETic gazduieste si o expozitie a lucrarilor sale, care poate fi vazuta pe toata perioada festivalului.
De asemenea, Alexandru Ciubotariu este si curatorul expozitiei BD ROMANESC - Intersectie intre banda desenata si animatia romaneasca, ce reuneste lucrarile a peste 30 de artisti locali.
Cu intentia de a ma incadra cat mai bine in tema acestei editii a Festivalului International Anim'est, am incercat sa alcatuiesc o expozitie de intersectie a doua arte pe care le indragesc iremediabil. Este vorba de banda desenata si filmul de animatie. Aceste intersectii vin din ambele parti: animatori prin definitie care au creat si banda desenata, dar si artisti de BD au ajuns sa creeze film de animatie. Chiar daca au multe puncte comune, cele doua arte sunt foarte diferite in limbajul folosit si de aici aa aprecia mai mult realizarile acestor peste 30 de artisti pe care am reusit sa ii expunem cu ocazia celei de-a 12 a editii a festivalului, spune Alexandru. Expozitia poate fi vazuta pe toata perioada festivalului, iar vernisajul ei are loc vineri, 6 octombrie, de la ora 20.00.
Carol53 gazduieste, de asemenea, o expozitie din cadrul Anim'est, destinata exclusiv publicului peste 18 ani: e vorba despre Le Dernier Cri " the dark side of comics, o editura asociativa din Marseille, situata la antipozii naratiunii si ai ilustratiei conventionale. Le Dernier Cri promoveaza o forma de expresie decalata, la interfata artei brute, a benzii desenate experimentale si a designului grafic deviant, prin producerea de obiecte artistice iesite din comun. Vernisajul expozitiei are loc vineri, 6 octombrie, de la ora 22:00, insa ea poate fi deja vizitata.
Toate expozitiile din cadrul Anim'est vor fi deschise publicului de asemenea vineri, in cadrul Noptii Galeriilor, pana la ora 02.00.






Cea de-a douasprezecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est are loc in perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 si Carol 53. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului, iar biletele pot fi cumparate pe site-ul www.eventbook.ro.
Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, si finanțat de Centrul National la Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul Cultural Roman si Fundația Japonia. Acest proiect cultural este finanțat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB.
Parteneri institutionali: Centrul Internațional de Cercetare si Educație in Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Naționala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti, Institutul Francez si Ambasada Franței in Romania, British Council, Institutul Balassi " Institutul Maghiar din Bucuresti, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din Bucuresti, Centrul Ceh si Institutul Cervantes si Ambasada Spaniei.
Partener Principal: Old Mout