Marea doamna a teatrului si filmului romanesc Rodica Popescu Bitanescu a prezentat, cu verva si umor, editia din acest an a Galei Premiilor Sigurantei Rutiere. Cu acest prilej, participantii la Gala au aflat o multime de amanunte din viata marii doamne a scenei romanesti, marturisirile sale purtand uneori o incarcatura de nostalgie si umor. In primul rand, am aflat cum l-a cunoscut in urma cu mai mult de 4 decenii pe pe viitorul sau sot. Acesta era un tanar ofiter la Rutiera, frumos, blond, si a examinat-o pe actrita la traseu, la examenul de obtinere a permisului auto. Rodica s-a indragostit pe loc de el. Examenul a avut loc in zona Filaret si examinatorul a favorizat-o in sensul ca nu i-a dat ca proba plecarea din panta, pe motiv ca frana de mana a masinii nu prea tinea. Intrebat de ce nu i-a dat aceasta proba, viitorul sot ar fi raspuns:
- Asta mai lipsea!
Cu prilejul Galei, Mircea Bitanescu, sotul actritei (care a tinut sa precizeze ca Popescu ii apartine numai ei!) i-a oferit un frumos buchet de flori, dovedind ca si azi, dupa zeci de ani, o iubeste, o admira si o respecta la fel de mult ca la inceput. El a marturisit totusi, usor stanjenit, ca nu i-a mai adus flori de mult nevestei sale.
Spectatorii au mai aflat ca, in copilarie, tatal Rodicai Popescu o ducea la scoala din Rasuceni (judetul interbelic Vlasca), cu Chevroletul. Scoala se afla la 200 de metri de casa! La nationalizarea din 1948, familiei Popescu le-a fost confiscata toata averea, case, terenuri, mori, inclusiv Chevroletul. Le-a mai ramas doar o caruta in care sa-si puna cateva lucruri cand au plecat spre Bucuresti. Dupa aproape 7 decenii, actrita exclama cu amara resemnare:
- Asta-i viata!
La IATC, Rodica a intrat in al doilea an, dupa al doilea examen, cand erau 700 de candidate pe 10 locuri. La primul examen a picat pentru ca era prea increzuta. Dintre mentorii sai, cel mai important il considera pe profesorul A. Pop Martian, la a carui clasa a absolvit IATC-ul in 1960. De atunci, Rodica Popescu Bitanescu joaca neintrerupt pe scena. A jucat in zeci de roluri de teatru si film (filmografia sa contine 28 de filme!) In anul 2000, actrita a devenit regizor si dramaturg, scriind si regizand propria piesa CINCI FEMEI DE TRANZITIE. Rodica Popescu Bitanescu afirma cu mandrie ca de la premiera si pana azi piesa se joaca saptamanal la TNB cu casa inchisa! A scris in total 6 piese de teatru, 5 publicate si jucate, iar titlul celei de-a sasea piese urmeaza sa-l anunte in curand. In piesele sale, majoritatea personajelor sunt, deloc intamplator, femei, dar in ultimele piese a inclus si cativa barbati.
La Gala Premiilor Sigurantei Rutiere am revazut o mare actrita, dotata din belsug cu har, haz si sensibilitate. Rodica Popescu Bitanescu are un stil deopotriva incitant si acid, de-a dreptul cuceritor.