smartfm.ro: Marius Manole, la aniversarea unui an de matinal la Smart FM: ce si-a propus in 2016, in prima emisiune, si ce s-a indeplinit! (Autoare: Cristina Damian)
In data de 11 ianuarie 2016, Marius Manole a fost invitatul lui Marius Tuca la matinalul Smart FM. A fost data in care actorul a acceptat propunerea liderului radioului de a realiza impreuna emisiunea de dimineata. Astazi, miercuri, se implineste un an de Marius FM. Cele 3 ore, cat a durat emisiunea, au fost o incantare, Marius Tuca a inceput un tir de intrebari, la care Manole a raspuns cu umor, ironie, a exemplificat raspunsurile cu intrebari din viata lui - neascultatorii pot gasi inregistrarea pe smartfm.ro Cert este ca la ultimul val de audienta s-a relevat ca Marius FM, intocmai ca Smart FM, are cel mai bun public de radio, ceea ce inseamna ca realizatorii si-au atins unul dintre obiective la mai putin de un an de la lansare. In continuare, se pot regasi fragmente din prima emisiune, din ianuarie 2016, care contin aspiratii ale actorului si omului de radio Marius Manole, credinte si sperante. L-am intrebat, astazi, in 2017, daca si-a implinit dorintele sau s-a shimbat ceva de atunci.

Dorinte

Marius Manole, 2016: In 2016 am o vaga senzatie ca va fi mai bun decat in 2015. Imi doresc sa fac un spectacol, unul bun, one man show, sa fiu sanatos, sa-mi iau carnetul de sofer. Cred ca dorintele se implinesc la timpul potrivit. Cel mai bine e sa-mi golesc mintea de asteptari si cand va veni timpul, se va intampla.
Marius Manole, 2017: Da, 2016 a fost un an mai bun sau la fel de bun fata de 2015, dupa cum cred ca si 2017 va fi mai bun decat 2016. Acel one man show nu l-am facut, nu a venit timpul inca, se va intampla atunci cand trebuie sa se intample. Carnetul de sofer l-am luat, din fericire. Cred ca am avut si un noroc extraordinar, am dat examenul intr-o dimineata, iar politistul asculta, ce credeti, Smart FM. Si Marius Tuca tot spunea la radio ca sunt in focurile examenului, iar politistul m-a intrebat daca este vorba despre mine. Si-am spus ca da. Poate a contat si asta.
Marius Manole 2016: Cu optsprezece spectacole intru in 2016. Dar altii cand dormeau, eu lucram. Nu mi-am pus problema ca sunt multe. Mai exista cate o zi libera, luni de obicei, dar sunt zile cu 5 spectacole. Incepi de la 11 si secretul e sa nu te gandesti ca ai 5 spectacole in fata, ci doar sa-ti fixezi atentia pe urmatorul in care ai de jucat. Am fost in 5 spectacole pe 8 martie 2015 si cinci pe 9 martie, dintre care patru piese erau impreuna cu Radu Beligan.
Marius Manole, 2017: In 17 spectacole joc acum, daca n-am uitat vreunul dintre ele. Tot luni, din cand in cand, am week-end, dar nu am mai avut zile cu 5 spectacole. Ii simt lipsa maestrului Radu Beligan, care a avut o energie si o putere de munca inimaginabile, pana aproape de ziua in care s-a stins.

Despre Facebook
Marius Manole, in 2016: Prieteni buni, cu carte, incep sa debiteze niste prostii pe wall-ul lor, niste patetisme, un fel de filosofii de Facebook, ii vezi postand e soare afara sau pun o poza cu o ceasca de cafea cu inimioare, incep sa impartaseasca pareri. Si se gasesc vreo 400 sa-i dea like. Si pe urma postarile se pun in chenar, ultima moda pe Facebook. Cand faci asta, traiesti senzatia ca esti cineva si ca altcineva are nevoie de parerile tale. La alegeri, cand cineva a iesit cine-a iesit, la primul tur, am scris, crezand ca sunt Dan Puric sau vreun guru: N-am stiut ca sunt asa multi prosti in tara asta. Si altul mi-a scris: Da, domnule, cu dumneata in frunte. Si-a fost vina mea, ca eu m-am apucat sa-mi exprim opiniile public. Eu folosesc FB, deoarece pentru artisti este o oportunitate extraordinara. N-am fi avut atatia bani pentru promovare. Drept este ca am cunoscut si oameni faini.
Marius Manole, in 2017: Nu am mai scris nimic personal pe Facebook de-atunci, m-am convins ca acest mijloc de comunicare nu este reprezentativ pentru Romania. Credeam, de alegeri, ca va castiga USR, toti din cercul meu de cunostinte de pe Facebook spuneau ca ii vor vota. Stim cu totii rezultatul alegerilor. Lumea reala e afara, nu in fata computerului, pe Facebook. Mama mea n-are Facebook, nici bunica. Eu folosesc Facebook-ul doar pentru promovare.

Despre trenuri
Marius Tuca, in 2016: In Japonia, pe insula Hokaido, un tren opreste de doua ori pe zi ca sa urce, respectiv sa coboare, un singur pasager. Este vorba despre o eleva, care merge la scoala cu trenul. Initial, se luase decizia sa fie inchisa gara respectiva, dar s-a revenit asupra hotararii tocmai pentru acea eleva. Cred ca nu e totul pierdut in lume, daca exista asa o poveste frumoasa.
Marius Manole, in 2016: In lume, da, la noi, nu. Uite, la noi, ce mi s-a intamplat. Am venit cu un tren personal de la Brasov la Busteni, unde locuieste Medeea Marinescu. Trenul era plin de oameni, iar in gari cei care-si luasera bilet efectiv nu aveau unde sa urce. Stateam inghesuiti de oameni care aveau schiuri, bagaje, placi, tineri cu combine muzicale. Un domn isi tot facea loc printre noi: Unde vreti sa ajungeti, domnule? La toaleta, imi zice, iar eu l-am compatimit in gand, saracul om, stim cu totii ce neplacut este sa ai urgenta nevoie de toaleta. Si, cu chiu, cu vai, a ajuns si, la iesire, cand a deschis apoi usa, a iesit un fum gros de tigara. Nici nu stiai ce sa-i faci. sa-l injuri? sa-l intrebi: domne, cam cat esti de prost? Chiar nu puteai sa nu fumezi o tigara de la Brasov la Busteni? Am zis atunci ca suntem pierduti.
Marius Manole, in 2017: In continuare cred ca nu mai avem speranta. Individual, datoria fiecarui om educat si cu bun-simt este sa-si faca ordine si sa-si infrumuseteze viata, astfel incat sa poata trai. Ceea ce s-a urmarit, adica distrugerea culturii, a invatamantului, si, implicit, prostirea populatiei, s-a realizat.