unica.ro informeaza: 5 tipuri de comportament care prevestesc divortul (Autoare: Amelia Matei)
Obisnuiesti sa dai ochii peste cap atunci cand discuti cu partenerul tau sau devii sarcastica intr-o disputa cu el? Daca raspunsul este pozitiv, specialistii nu au vesti bune despre viitorul relatiei tale. Acest comportament, cunoscut drept construirea de bariere, reprezinta una dintre reactiile pe care psihologul John Gottman le-a identificat ca fiind semnale ca un cuplu urmeaza sa divorteze. Drumul catre divort este pavat cu atitudini defensive, critica, blocaj emotional si dispret, este de parere dr. Gottman de la Universitatea din Washington, care si-a dedicat 40 de ani in scopul cercetarii domeniului relatiilor, casatoriei si divorturilor. In lucrarea sa De ce casatoriile reusesc sau esueaza, expertul denumeste acesti 4 factori, in mod sugestiv, cei 4 cavaleri ai Apocalipsei. Cum poti preveni divortul? Expertii au impartasit 5 sfaturi utile, care te ajuta sa pastrezi armonia in cuplu:

1.Ai grija cum transmiti mesajul
Nu ceea ce spui, ci modul in care o spui face diferenta. Sfidarea vine adeseori insotita de datul ochilor peste cap, sarcasm si suspine lungi. Este ca o otrava care poate eroda in timp relatia cu partenerul de cuplu si sa conduca mariajul vostru la o moarte lenta. Scopul tau este de a te face ascultat. Trebuie sa iti prezinti mesajul astfel incat sa nu deteriorezi relatia (Christine Wilke, terapeut de cuplu).

2.Scoate expresia IN FINE din vocabularul tau
Cand ii spui IN FINE partenerului tau, ii transmiti automat ca nu vrei sa il asculti. El va intelege ca orice ti-ar spune este lipsit de importanta pentru tine, iar el nu are niciun merit in fata ta. Este ultimul lucru pe care doresti ca sotul tau sa il auda. Indiferenta este o cauza sigura care duce la divort (Aaron Anderson, terapeut de cuplu).

3.Evita sarcasmul si ironiile
Evita sarcasmul si comentariile de genul Pun pariu ca asta faci!” sau Oh, ce amuzant!”, pe un ton nepoliticos al vocii. Atat timp cat sunteti impreuna, nu face glume rautacioase pe seama partenerului tau sau observatii universale, precum te comporti ca o fata, nu ca un barbat adevarat (LeMel Firestone-Palerm).

4.Nu trai in trecut
In majoritatea cuplurilor, partenerii incep sa arate dispret unul fata de celalalt pentru lucrurile marunte care s-au adunat de-a lungul timpului. Pentru a pastra armonia in cuplu, trebuie sa existe intotdeauna o comunicare solida intre parteneri. Dca esti nemultumita de un anumit lucru, spune-i direct partenerului tau pentru ca mai tarziu sa nu ajungi sa te afecteze trecutul (Judith si Bob Wright, autorii cartii Ghidul unui cuplu cu 15 lupte comune).

5. Ai grija la limbajul corpului
Daca oftezi sau iti dai frecvent ochii peste cap atunci cand comunici cu partenerul, inseamna ca relatia voastra are probleme. Incercati sa luati o pauza unul de la celalalt sau incearca sa te concentrezi mai mult pe aspectele care iti plac la partenerul tau (Chelli Pumphrey, terapeut de cuplu).