Scriitorul Vasile Andru s-a stins din viata vineri, la varsta de 74 de ani. A debutat in 1969 cu articole in Romania literara si apoi a publicat mai mult de 25 de volume, intre care de mare succes, traduse si in alte limbi, au fost Terapia destinului si India vazuta si nevazuta . A condus multa vreme sectia de proza a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. A publicat si un roman istoric, Noaptea imparatului, care a fost tradus in 4 limbi. Pentru cartile sale de proza si eseuri a luat premii literare nationale si internationale. Uniunea Scriitorilor si-a exprimat durerea printr-un comunicat.

Doliu in literatura romaneasca

Cunoscutul scriitor Vasile Andru a incetat din viata in cursul zilei de vineri, 21 octombrie, la varsta de 74 de ani. Era renumit atat ca prozator, o figura oarecum excentrica a optzecismului, cat si ca maestru spiritual, initiat, popularizator de yoga si al isihasmului.
Vasile Andru, pe numele sau real Vasile Andrucovici, a fost un prozator, teoretician si eseist roman, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1975, scrie Antena 3.
A debutat in 1969 cu articole in Romania literara si apoi a publicat mai mult de 25 de volume. Colaboreaza la Romania literara, Luceafarul, Tribuna, Convorbiri literare, Vatra, Viata Romaneasca. In 1975, dupa ce a publicat 3 carti, intre care Iutlanda posibila (debut editorial,1970) si romanul Mirele (premiat, tradus), a devenit membru al Uniunii Scriitorilor si s-a stabilit in Bucuresti. In 1979 publica romanul istoric Noaptea imparatului, tradus in urmatorul an in 4 limbi. Dupa revolutie, in 1990, Vasile Andru este ales seful sectiei de proza al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (3 mandate) si in Comitetul Uniunii Scriitorilor (2 mandate). In 1994 publica volumul Terapia destinului, care starneste un interes exploziv. Este cartea cu cele mai multe reeditari si cu o traducere in franceza. Alte doua carti de succes sunt India vazuta si nevazuta (1993) (reeditata, tradusa in engleza) si Intalniri cu maestri si vizionari (2001). In 1999 a publicat romanul Pasarile cerului, distins cu premiul international Balkanika, la Istanbul in 2000, roman tradus in 5 limbi.

Surse: AMPress si DCNews