Ion Iliescu a postat pe blogul sau un text cu titlul: ELIE WIESEL (1928-2016). Puteti citi textul integral in continuare.
Am aflat cu profunda tristete vestea mortii scriitorului si laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Nascut in Romania, la Sighetul Marmatiei, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat in lagarele de exterminare naziste, pentru vina de a fi fost evreu. Scapat din infern, a luptat pentru a face imposibila repetarea acelor orori, pentru o lume in care antisemitismul, xenofobia, discriminarile rasiale sa nu mai fie posibile. A depus marturie despre acele vremuri, a facut o permanenta munca de educatie in randul tinerelor generatii.
L-am insotit, in 2002, la Sighet, unde s-a nascut si unde se afla casa familiei sale. A fost alaturi de noi in efortul de a inchide una dintre marile rani ale trecutului, Holocaustul evreilor romani. Era un lucru pe care trebuia sa-l facem, eram datori evreilor romani, dar si cetatenilor acestei tari. Am inteles poate mai bine esecul democratic din anii interbelici, care a dus la persecutarea evreilor, si apoi la deportarea lor, la progromul de la Iasi. Institutul care-i poarta numele este parte a acestui efort de recuperare a memoriei si de vindecare a ranilor trecutului.
Suferintele lui, suferintele tuturor celor care au platit cu libertatea si chiar cu viata doar pentru ca sunt altfel nu trebuie sa se mai repete. Pentru bine nostru comun. Pacea nu este un dar pe care-l face Dumnezeu oamenilor. Este un dar pe care ni-l facem unii celorlalti, spunea el.
Omul Wiesel ne-a parasit. Opera sa ramane, si ea lucreaza pentru o lume mai buna si mai pasnica. Sa-i fie amintirea vesnica!
Ion Iliescu