Senatoarea Doina-Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Neamul devine etern prin cultul eroilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In fiecare an, in Sfanta zi a Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos celebram si Ziua Eroilor, sarbatoare dedicata eroilor cunoscuti si necunoscuti, cazuti in lupta de-a lungul zbuciumatei noastre istorii nationale pentru credinta, libertate, dreptate, pentru apararea si reintregirea neamului.
Prima sarbatorire a Zilei Eroilor a avut loc pe 11 mai 1920. De altfel, Ziua Eroilor a fost decretata atunci sarbatoare nationala, sarbatoare mentinuta pana in anul 1948. Legea nr. 48/1995 reia aceasta prevedere: Se proclama Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti â€" Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos â€", potrivit traditiei romanesti.
Este normal sa ne comemoram eroii. Nu trebuie sa uitam cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga, care spunea ca neamul devine etern prin cultul eroilor. Pomeniti la toate liturghiile, eroii neamului au parte, cel putin in ziua in care sunt comemorati oficial, de o atentie deosebita din partea tuturor. E ziua cand ne inclinam fruntile si rostim o rugaciune pentru sufletele celor care au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauza draga. Poate n-ar fi rau sa o facem mai des, deoarece avem azi o tara intreaga, traim liberi si in pace pentru ca ei si-au dat viata. Le datoram mai mult decat recunostinta, le datoram existenta noastra ca neam, ca tara, ca individ. Este firesc gestul nostru de a depune coroane. Sunt inaltatoare gandurile de recunostinta, sunt pioase rugaciunile pentru odihna sufletului lor si le suntem datori cu toate acestea.
Ziua Eroilor a fost un prilej pentru a omagia cei peste 200 de eroi ce isi dorm somnul de veci la Botosani. Astfel, langa crucea fiecarui erou a fost asezat drapelul Romaniei si a fost aprinsa cate o candela. Este unul dintre gesturile normale pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le faca.
Trebuie sa ne asumam cu toata raspunderea datoria de a pretui si de a onora sacrificiul acestor eroi sacri. Trebuie sa ne asumam permanent responsabilitatea de a fi pastratorii increderii si credintei lor. Trebuie sa raspundem permanent celor mai inalte standarde prin care putem masura propria noastra contributie la apararea libertatii si la promovarea dreptatii. Comemorarea eroilor este o ocazie de a ne reafirma angajamentul in sprijinul libertatii pe care au aparat-o cu atata curaj.
Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le aseze sufletele in randul dreptilor, iar pe noi sa ne invredniceasca sa pastram neintinate idealurile pentru care eroii Romaniei s-au jertfit!