DULCIU: Podul-simbol al trecerii si al incercarii
Simbolismul podului este extrem de bogat in Occident, dar si in lumea orientala. Imparatii romani purtau numele de pontifex Astazi, Papa de la Roma poarta acelasi nume, care inseamna, literalmente, constructor de poduri. Pontiful este, in acelasi timp, constructor dar si podul insusi, ca mediator intre cer si pamant.
In Islam, exista numeroase traditii (hadith-uri), care descriu simbolismul Podului, vazut ca loc de trecere si de incercare. Astfel, intrarea in Rai este precedata de trecerea peste Pod sau Sirat.
Sensul termenului Sirat este urmatorul: pentru a intra in Rai, trebuie sa treci peste un pod suspendat, deasupra Iadului.
In sens metaforic, trecerea peste Pod este o proba decisiva: doar cei alesi, drept credinciosii, il pot trece. Cei osanditi vor aluneca sau vor fi inhatati de niste carlige, fiind trasi in Iad.
Podul este mai subtire decat firul de par si mai taios decat ascutisul unei spade. Dupa faptele sau calitatile fiecaruia, supliciul trecerii podului va fi mai scurt sau mai lung. Unii trec podul intr-o suta de ani, altii intr-o mie, dupa cat de curat si-au trait viata, dar nici unul dintre cei care l-au vazut pe Allah nu va cadea in Iad.
Un simbol, oarecum diferit, al podului este acela transmis de o alta traditie islamica. Potrivit acesteia, cele 7 indatoriri fundamentale ale credinciosului musulman (credinta, practica rugaciunii, a postului, a pelerinajului la Mecca, a zekat-ului, a curatiei rituale si a dragostei filiale) reprezinta un pod cu 7 arce. Cine va incalca una dintre aceste obligatii, va cadea in Iad.
Sursa: dulciu.wordpress.com