Pe Facebook a aparut un articol despre Atelierul de incondeiat oua, gazduit de Sectia Etnografie si Arta populara Arcadia, din cadrul Muzeului Dunarii de Jos, pe care-l puteti citi in continuare:
Baraganul De Altadata a postat cateva fotografii superbe pe Facebook, de la Atelierul de incondeiat oua, gazduit de Sectia Etnografie si Arta populara Arcadia, din cadrul Muzeului Dunarii de Jos. In cele patru zile ale manifestarii de la Calarasi, Aurica si Marinele Aneci, din Vatra Moldovitei, judetul Suceava, au dezvaluit tainele acestui mestesug stravechi. Mesterii populari au venit la expozitia de la Calarasi si cu oua deja incondeiate, pe care vizitatorii le-au admirat sau achizitionat.
Din Adevarul, am aflat ca elementul minune pentru decoratii este ceara, Inainte de a fi decorate, ouale sunt spalate cu mare grija, iar apoi sunt gaurite cu varful subtire al unui cui, urmand ca intregul continut al oului sa fie scos cu ajutorul unei seringi. Dupa ce intregul proces este terminat, coaja oului este unsa, cu grija, cu ajutorul unui lac, spun mesterii populari. Dupa ce lacul se usuca pe suprafata oului, incepe migalosul proces de infrumusetare, decorare cu ceara obtinuta din topirea lumanarilor. Dupa ce lumanarile sunt topite, incepe un alt proces care implica amestecul diferitelor culori cu ceara topita, iar de aici incepe adevarata lectie de arta pe care cele trei maestre o predeau . Urmatorul pas vizeaza coaja oului, pe suprafata careia incepe incepe sa fie aplicata ceara calda si modelata cu mare grija. Modelul trebuie sa iasa impecabil pentru ca o singura linie trasata gresit strica intregul design al micutei opere de arta.