ADEVARUL: Tanarul care si-a luat lumea-n cap si vaneaza apusul. Calarasiul, prin obiectivul aparatului foto (Autoare: Ionela Stanila)
Pasionat de fotografie, un tanar din Calarasi si-a dat seama ca astfel ar putea schimba fata orasului, aratandu-le si altora ceea ce doar el vede prin obiectivul aparatului. Cele mai frumoase peisaje, cladiri si oameni din orasul de pe malul Borcei sunt imediat imortalizate.
Dragostea pentru fotografie poate fi uneori periculoasa. Cu toate acestea, Alexandru Botezatu, in varsta de 23 de ani, nu se da in laturi de la nimic atunci cand vrea sa realizeze o fotografie ca la carte.
- Imi place foarte mult fotografia de peisaj si asa cum imi place mie sa spun vanez apusul. Cum adica il vanez? Pai, mereu dupa-amiaza urmaresc cerul, soarele, norii si imi dau seama daca am ceva de fotografiat la apus. E o chestie pe care o simti, iti dai seama daca iti iese cea mai buna fotografie, daca ai lumini, umbre, culoare si, de ce nu, dispozitie. Toate fotografiile imi sunt dragi, n-as putea spune ca una este mai reusita decat alta. Pentru unele am batut Calarasiul la picior, pentru unele doar a trebuit sa ies pe balcon, pentru unele am fost alergat de caini. Imi place sa vad orasul de sus, mai ales noaptea cand este o liniste placuta. Ce-i drept nu toata lumea ma intelege. Ca sa am o fotografie de sus, in ansamblu, sa am o priveliste minunata, urc pe blocuri, pe cladiri inalte. De multe ori am incercat sa-i conving pe oameni ca nu vreau sa ma sinucid, ci doar sa am cea mai frumoasa poza, povesteste Alexandru Botezatu.

Surse de inspiratie

Chiar daca in prezent nu este angajat, Alexandru spune ca e fericit, desi recunoaste ca nu-i place sa fie intretinut de parinti.
- Sunt oarecum trist si fericit pentru ca nu lucrez. Trist pentru ca imi place sa ma intretin singur, sa nu apelez la parinti, dar fericit pentru ca am mai mult timp de pasiunea mea. Am ajuns sa imi placa fotografia de prin facultate. Atunci aveam un curs de fotografie, unde pentru a promova examenul la facultatea de Jurnalism de la Universitatea Hiperyon am avut de realizat 10 fotografii pe diferite teme. De atunci am inceput usor, usor sa citesc, sa urmaresc fotografi precum Sorin Onisor, Mihai Balanescu, Eduard Gutescu, Gina Buliga, Alexandru George. Sunt constient ca am foarte multe de invatat, nu este usor, pui aparatul la ochi si, gata, poza. Inca sunt la inceput. Invat ceva nou in fiecare zi, cu fiecare fotografie, explica tanarul.
Pentru a-si putea vedea visul cu ochii, Alexandru Botezatu si- achizitionat un aparat performant pentru care plateste rate si acum. Si-a mai luat si diverse accesorii pentru a completa trusa unui fotograf care se respecta. Ca sa poata impartasi cu toata lumea bucuria unei poze reusite, Alexandru a deschis o pagina pe un cont de socializare dedicata orasului in care s-a nascut si pe care nu l-ar parasi pentru nimic in lume.
- Daca stii sa-l descoperi, Calarasiul e fascinant. Fiecare loc are o poveste, fiecare fotografie realizata aici arata un colt de rai din Baragan. Pe pagina de facebook Cu lumea-n cap prin Calarasi am inceput sa postez in octombrie 2014. Tot vedeam persoane nemultumite de cum arata orasul. Aparatul il aveam, idei de poze aveam, mai aveam de ales un nume. Si m-am tot gandit. Trebuia sa fie ceva amuzant, dar totodata serios. Batand la picior orasul, alaturi de cel mai bun prieten, care ma incurajeaza si ma sustine mereu in ceea ce imi propun sa fac, intr-o dimineata, dupa ce rotita din capul meu a inceput sa se miste, a iesit Cu lumea-n cap prin Calarasi . Am inceput din dorinta de a promova orasul Calarasi, de a-l pune intr-o lumina pozitiva si care sa atraga tot mai multi oameni. Am reusit sa fotografiez zona Orizont, centrul comercial al orasului, timp de 12 luni. In fiecare luna, o noua fotografie care prezinta schimbarea de anotimp si poate schimbarea Calarasiului. La inceput ma gandeam: cu ar fi sa ajung la 1.000 de aprecieri si am ajuns. O mie, doua, trei, de curand am atins pragul de 4.000. Si tintesc undeva la 10.000 de like-uri, povesteste tanarul.
Multumire sufleteasca Desi este tanar si mai are multe de invatat in acest domeniu, Alexandru nu se da batut. Accepta sfaturi de la cei avizati, sugestii de la oamenii care indragesc orasul la fel de mult ca si el si se declara multumit atunci cand cineva ii apreciaza fotografiile.
- Este un sentiment foarte placut atunci cand cineva iti apreciaza munca si efortul pe care il depui. Nu de mult m-am intors in Bucuresti, incercand un job. A fost o perioada in care nu am mai postat nimic. Primeam mesaje in special de la cei care sunt plecati din tara, nu stiau de ce nu mai apar fotografii. Nu stiu cum sa descriu sentimentul pe care il am atunci cand cineva imi apreciaza munca. E o multumire sufleteasca imensa, o bucurie ce nu poate fi descrisa in cuvinte, spune tanarul.