Indiile negre
De la Wikipedia, enciclopedia libera
Indiile negre
Informatii generale
Autor: Jules Verne
Gen: roman science-fiction ; subterranean fiction
Serie: Calatorii extraordinare
Editia originala
Titlu original: Les Indes noires
Limba: Limba franceza
Editura: Hetzel
Tara primei aparitii: Franta
Data primei aparitii: 1877
ISBN: 970-666-666-4
OCLC: 78213847

Cronologie
Indiile negre (franceza Les Indes noires) este un roman scris de Jules Verne in 1877. Opera a aparut in foileton in Le Temps intre 28 martie si 22 aprilie, iar pe 24 septembrie acelasi an a fost publicata in volum.
Cartea stabileste o paralela intre bogatia legendara a indiilor orientale si occidentale si noua bogatie bazata pe carbune a regiunilor industrializate ale Europei, dobandita in cursul revolutiei industriale.

Cuprins
1.Intriga
1.1.Capitolele cartii
2.Sursele romanului
3.Teme abordate in cadrul romanului
4.Lista personajelor
5.Adaptari
6.Traduceri in limba romana

Intriga
Atentie: urmeaza detalii despre naratiune si/sau deznodamant.
Simon Ford este un fost maistru din mina de huila din Aberfoyle, Scotia. Dupa ce prospectorii au declarat epuizate zacamintele, cu un deceniu in urma, el a ramas sa traiasca in galerii, impreuna cu sotia sa, Madge, si fiul lor, Harry. Insa cercetarile lui dau la iveala un nou filon si, la cererea lui, inginerul minier James Starr reia exploatarea.
Exploatarea este reluata cu succes si o noua asezare miniera ia nastere in zona. Insa o serie de fenomene inexplicabile incep sa se produca, multiplicandu-se in timp, explicate in prima faza prin prezenta unor creaturi fantastice in galeriile minei. Misterul ia sfarsit odata cu gasirea lui Nell - o tanara care pare sa nu fi vazut niciodata lumina zilei si nu are nicio notiune despre impartirea timpului in zile si ore. In decursul anilor urmatori, fata este adoptata de Simon si de sotia lui, Madge.

Capitolele cartii
I Doua scrisori contradictorii
II La drum!
III Subsolul Regatului Unit
IV Mina Dochart
V Familia Ford
VI Cateva fenomene inexplicabile
VII O experienta a lui Simon Ford
VIII O explozie de dinamita
IX Noua Aberfoyle
X Dus si intors
XI Doamnele de foc
XII Ispravile lui Jack Ryan
XIII Coal-city
XIV Suspendat de un fir
XV Nell la cottage
XVI Pe scara oscilanta
XVII Un rasarit de soare
XVIII De la lacul Lomond la lacul Katrine
XIX O ultima amenintare
XX Penitentul
XXI Casatoria lui Nell
XXII Legenda batranului Silfa

Sursele romanului
Criticii au urmarit mai multe piste pentru geneza Indiilor negre. Prima si cea mai evidenta tinand cont de data aparitiei o constituie calatoria efectuata impreuna cu Aristide Hignard in Anglia si Scotia. Pentru a descrie tarile in care se petrece actiunea, Verne nu a trebuit decat sa apeleze la jurnalul de calatorie pe care nu dorea sa il publice (desi au existat anumite tentative cu Musee des Familles si, posibil, chiar cu Hetzel). In fapt, pasaje intregi din notitele sale se regasesc in roman (calatoria lui James Starr pe Forth, la bordul Printului de Galles, sau excursia lui Nell in afara lumii subterane).
Scotia a fost mereu o a doua patrie pentru Verne, fara indoiala din cauza ascendentei materne. O regasim si in Raza verde si in Copiii capitanului Grant.
In ceea ce priveste descrierea vietii minerilor, Verne s-a inspirat pe larg din cartea lui Louis Simonin, La vie souterraine ou les Mines et les Mineurs, aparuta in 1866. De aici a preluat vocabularul minerilor si chiar titlul romanului. In La vie souterraine (I. Cap. IV), scrie: Englezii sunt foarte mandri de minele lor de huila, pe care le numesc Indiile negre, Black Indies, pentru a arata importanta pe care o dau acestor exploatari. De altfel, Verne nu este singurul care a apelat la aceasta carte. Cativa ani mai tarziu, Emile Zola a gasit aici numeroase note pe care le-a folosit in Germinal.
Jacques Noiray crede ca scriitorul s-a inspirat in crearea personajului Nell din nuvela L'ange de la houillere aparuta in Musee des Familles intre decembrie 1854 si ianuarie 1855 si semnata de un anume C. Survilli (ortografiat si Surmilli), caruia nimeni nu i-a dat de urma. Este istoria unei tinere dintr-o familie burgheza scapatata, care coboara sa lucreze in mina pentru a-si ajuta tatal bolnav si care se intalneste cu fiica patronului[7].
In sfarsit, Jules Verne a vrut sa se impregneze de atmosfera minei. Pe 6 noiembrie 1876, insotit de fiul editorului sau, a vizitat minele din Anzin. Cateva zile mai tarziu scria: Hm! Ce calatorie am facut lunea trecuta! Am fost tentat sa nu ma mai spal vreodata, pentru a pastra mai bine amintirea carbunelui. Si Zola a mers in acelasi loc pentru a se documenta in vederea scrierii romanului Germinal.

Teme abordate in cadrul romanului
-Fantasticul (pe care il regasim si in Castelul din Carpati) si importanta folclorului.
-Nebunia (reprezentata de personajul Silfax)
-Rolul cavalerului salvator (cand Harry Ford vine in ajutorul lui Nell)

Lista personajelor
-James Starr - 55 de ani, scotian, inginer, fost director al minei din Aberfoyle.
-Harry Ford - 25 de ani, fiul lui Simon si Madge Ford. A ales sa traiasca in mina, alaturi de parintii sai.
-Simon Ford - 65 de ani, fost maistru minier, care nu a mai parasit mina.
-Madge Ford - sotia lui Simon, de acord in totalitate cu sotul ei si cu conditiile de viata.
-Nell - intre 15 si 16 ani. Si-a petrecut intreaga copilarie sub pamant, in compania bunicului sau.
-Jack Ryan - 25 de ani, prieten cu Harry Ford. Este un cimpoier superstitios, al carui repertoriu readuce la viata istoria fantastica.
-Silfax - fost detonator in mina din Aberfoyle, om retras, bunicul lui Nell.
-Sir W. Elphiston - presedintele institutului regal, coleg cu James Starr.

Adaptari
1964 - Les Indes noires, film de televiziune realizat de Marcel Bluwal

Traduceri in limba romana
-perioada interbelica - Indiile negre, Ed. Cugetarea, traducere P.I. Barad-Roman, 128 pag.
-1979 - Indiile negre. Goana dupa meteor, Ed. Ion Creanga, Colectia Jules Verne, nr. 19, traducere Ecaterina Micu, 300 pag.
-2001 - Indiile negre, Ed. Regis, traducere P.I. Barad-Roman, 192 pag., ISBN 973-8373-03-4
-2003 - Indiile negre, Ed. Corint, traducere Camelia Danescu, 160 pag., ISBN 973-653-358-1
-2005 - Indiile negre, Ed. Stefan, 176 pag., ISBN 973-7837-25-8
-2010 - Indiile negre. Goana dupa meteor, Ed. Adevarul, Colectia Jules Verne, nr. 19, traducere Aurelia-Mihaela Hapaleti si Gellu Naum, 400 pag., ISBN 978-606-539-155-0