Un grup de tineri, artisti, absolventi ai Universitatii de Arte Plastice si ai Scolii de Arte si Meserii introduc, pentru prima oara in Romania, conceptul de arta aplicata la nivelul home&deco.
Imagineaza-ti o lampa inalta, contorsionata, din fier forjat, la lumina careia, seara, dupa ce te intorci de la serviciu istovit, asezat pe un fotoliu, citesti ziarul pentru a afla stirile de peste zi. Cu o singura atingere a intrerupatorului, stingand becul, lampa se transforma intr-un obiect de arta de sine statator, care iti infrumuseteaza casa si ii ofera un aer nobil.
Masa pe care asezi cartea, cu picioarele imbracate in aluminiu, insurubate pana in locul unde sustine sticla, nu are doar o intrebuintare practica, ci reprezinta o sculptura functionala, o parte dintr-un decor care amintste de saloanele princiare.
Oglinda din baie, incadrata intr-o rama cu forme neregulate, conceputa din bucati de lemn, pe alocuri imbracata in metal si imbinate dupa o tehnica veche, este realizata de artisti pornind de la un concept de arta aplicata.
Varietatea obiectelor este extrem de mare si ele pot fi admirate, dar si comandate, accesand siteul www.atelierelekotys.ro, unul foarte bine structurat pe domenii: lucrari din metal, obiecte din sticla, mobilier si accesorii, obiecte decorative. Obiecte de dimensiuni mari, candelabre, mese, balustrade, garduri sau porti, precum ssi banale obiecte sanitare, furculite, cutite sau robineti de chiuvete, toate pot fi remodelate pentru a deveni sculpturi functionale.
Trecand prin atelierele Kotys, orice obiect adauga funtionalitatii sale o latura artistica. De altfel, conceptul de arta aplicata la nivelul home&deco este unic in Romania si este propus doar de artistii de la Kotys.
Ideea acestui business apartine artistilor Alexandru Hanc si Vasile Puscalau. Alexandru, absolvent al Facultatii de Arte, spune ca as fi vrut sa fac sculptura de dragul sculpturii si arta, de dragul artei” si ca acest proiect reprezinta o portita pentru transpunerea ideilor sale sculpturale in zona de amenajari. Anterior, tanarul de 36 de ani lucrase pentru companii occidentale renumite, prezente si in Romania, precum Renault sau lanțul de cafenele Gloria Jeans. Despre partenerul si prietenul sau Vasile Puscalau, care a urmat scoala de arte si meserii profesionale cu specializarea sticla”, spune ca este unul dintre putinii cunoscatori ai tehnicilor vechilor mestesugari.
Credem ca putem lua o casa goala si apoi sa remodelam toate obiectele din interior, intr-o maniera artistica”, spune Alexandru. Cu acest crez a si luat nastere ideea afacerii. Cei doi artisti au putut sa isi transforme ideile intr-o afacere prin accesarea unor fonduri europene. Banii au fost alocati pe baza unui plan de afaceri minutios, si au fost investiti in utilaje, asigurarea fondului de salarizare, plata chiriei, a utilitatilor si a serviciilor de publicitate.
Obiectele artistilor de la Atelierele Kotys au ajuns deja pe piata, cele mai atractive fiind ornamentele de Craciun facute manual. Cretiile artistilor de la Atelierele Kotys sunt prezente, in perioada 26 noiembrie - 24 decembrie, la standurile de Craciun aflate la Unirea Shopping Center, etaj 2, aripa Calarasi. De asemenea, la Mega Mall, Promenada Mall si Mall Vitan veti putea admira si achizitiona obiecte de sticlarie si decoratiuni.
Obiectele realizate in atelierele Kotys sunt pentru aproape toate buzunarele. Cele de mici dimensiuni costa cateva zeci de lei si pot reprezenta cani sau pahare personalizate cu bijuterii facute manual, o halba cu un maner turnat din bronz, un capac de argint pus pe o sticla.
Informatii despre produsele obtinute in Atelierele Kotys puteti afla, in timp real, de pe pagina proprie de Facebook:
https://www.facebook.com/atelierelekotys/.
Artistii Atelierelor Kotys pot fi gasiti la adresa de contact: [email protected]