viorelilisoi.ro / Sus inima, Franta! (Autor: Viorel Ilisoi, ziarist pe stil vechi)
Ascult uneori imnul Frantei. Azi, de dimineata intruna. Cel mai frumos imn al vreunei tari. Izvorat din revolta si din speranta. Un imn al barbatiei si al increderii. Al fortei si al indraznelii. A purtat pe ritmurile lui peste 200 de ani de istorie.
Cand Franta triumfa, imnul rasuna din mii de piepturi. Pe un stadion sau pe campul de bataie. Din mii de piepturi rasuna imnul si cand Franta sangereaza. L-am auzit cantat de spectatorii care paraseau Stade de France dupa ce au tacut exploziile. Suvoiul de oameni se scurgea spre iesire. Cineva a dat tonul. Si cantecul s-a aprins de la o voce la alta. Am simtit in acel murmur incordat amenintarea fiarei ranite.
Marseieza e un cantec al vitejiei, al faptelor marete. E o exaltare a mandriei. E fiorul care anima multimile in momente cruciale. Cand il auzi cantat pe un ton martial, stii ca bataia tobelor din orchestra se va preface in batai de tun. Atunci melodia capata o forta ce o face aproape materiala.
Imnul il canta invingatorul, il canta si invinsul. Il canta Franta sarbatoreasca si Franta indoliata. Il canta Franta cu arma la piept, in mars, dar si Franta artelor si a literelor. Il auzi si cand Franta isi savureaza in pace branzeturile si vinurile, asa cum l-am auzit eu inganat de un batranel in timp ce-si astepta pranzul la o terasa din Paris. Privea cerul albastru si ingana:

Amour Sacre de la Patrie
Conduis, soutiens nos braves vengeurs.
Liberte, Liberte cherie
Combats avec tes defenseurs

Murmura cu o expresie de fericire pe fata si batea ritmul, discret, cu degetul cioturos in masa.
Imnul Frantei se aude si acum, cand cerul albastru se invineteste deasupra Parisului sfartecat de teroare. Este un strigat al libertatii. Va muri un om, vor muri o suta, o mie, dar libertatea nu va putea fi mitraliata. Europa a invatat libertatea pe ritmurile inflacarate ale Marseiezei. Acum cu acest cantec magnific se va da semnalul de lupta impotriva tiraniei raului si a terorii. Franta ranita isi ridica steagurile. Le ridica si pentru noi. Caci libertatea este patria noastra, a tuturor.
Sus inima, Franta! Asculta-ti imnul: e bataia inimii tale neinfrante!