Recent, la Casa Universitarilor din Capitala, Alexandru Calmacu a lansat volumul Vise in paragina, o colectie de editoriale in care sunt prezentate si satirizate intamplari inedite inspirate din evolutia societatii romanesti postcomuniste. Cartea imbina stilul publicistic cu cel beletristic pentru a prezenta intr-o nota tragicomica conditia sistemului de invatamant din Romania, precum si alte teme sociale.
Experienta de ziarist este importanta in identificarea detaliilor, a particularitatilor ce definesc atat comportamentul uman, cat si cel social. Aceste amanunte sunt firesti si nefiresti, obisnuite si neobisnuite, de multe ori trecem pe langa ele si nu le observam. Fara o pregatire jurnalistica, perceperea semantica a mediului, a discursului cotidian nu reactioneaza, este incapabila sa coreleze particularul cu generalul, si invers. Formularea mesajului, dat de realitatea imediata, si transmiterea lui, prin mijloace literare proprii si cu impact, nu ar fi posibila fara un exercitiu constant, in tehnica de elaborare lingvistica si constructie narativa", a afirmat Alexandru Calmacu.
De asemenea, renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semneaza prefata volumului Vise in paragina a apreciat: Doua sunt componentele care nu lipsesc din acest tipar structural niciodata: nucleul narativ, intotdeauna anectodic, de cele mai multe ori autoreferential, pe de o parte; concluzia etica, explicit formulata in majoritatea cazurilor, de regula concisa, la extrem, uneori implicita, absenta formal, pe de alta parte", apreciaza renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semneaza prefata volumului Vise in paragina.
Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate organizata la Casa Universitarilor din Bucuresti, la care au luat parte Liviu Papadima (prorector al Universitatii din Bucuresti), Dan Mircea Cipariu (scriitor, presedintele Sectiei de poezie a Uniunii scriitorilor din Romania, filiala Bucuresti), Doru Mares (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania), precum si invitati de onoare, oameni politici si reprezentanti ai societatii civile apropiate de Educatie si Cultura.
Alexandru Calmacu a mai publicat volumul Critica Educatiei” (Editura Paralela 45, 2010), prima lucrare ce realizeaza o adevarata radiografie” a sistemului de invatamant romanesc si transformarile sale de la comunism la capitalism, precum si romanul dicronic Cronica despre alb sau negru”, volum recent aparut la Editura Tracus Arte.
Alexandru Calmacu este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti pe Educatie, cu o experienta in presa de peste 25 de ani, timp in care a lucrat pentru institutii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de razboi in Transnistria), Eevenimentul Zilei, Gardianul si Puterea. Din 2011 preda Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti, iar din 2012 ocupa functia de redactor sef al Editurii Universitatii din Bucuresti.
Dan Mircea Cipariu, poet: "L-am citit pe autor si putem spune ca il putem citi ca pe o tehnica literara. As vrea sa vorbesc despre un fenomen de contaminare literara la jurnalisti. Tot scriind, au fost contaminati de forta literaturii. Aici, scriitorul apare mai plenar. E o carte care dovedeste si o mana sigura de scriitor. Il parafrazez pe Alex Stefanescu: Dati dovada de mult bun gust cumparand aceasta carte si obtinand pe ea autografe".
Doru Mares, scriitor: "Numai farseurii pot paragini visele. Paragina lasa o portita de salvare. Casa bunicilor poate sa mai fie salvata! Cartea vorbeste despre o salvare, o mantuire si lasa senzatia ca se mai poate face ceva".
Alexandru Calmacu: "E foarte greu sa vorbesti despre un lucru la care ai lucrat doi ani. Aceasta compozitie de proza scurta am gandit-o sa aiba impactul asupra cititorilor. Realitatea e fascinanta si nu putem trai fara ea".
Foto coperta: Undeva in Paris
fotograf artist: Nicolae Triculescu
Sursa: arhiva autorului (toata raspunderea de copyright foto revine autorului)
Prefata de: Liviu Franga
Ilustratii de: Laurentiu Musoiu