In preajma primului 10 mai redevenit sarbatoare nationala Radio Romania organizeaza un eveniment simbolic, ce va avea loc vineri, 8 mai, de la orele 12:00, in Foaierul Central al Salii Radio (Str. Gen. Berthelot 60-64): lansarea volumului 10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944), publicat de Editura Casa Radio, in colaborare cu Muzeul Brailei Carol I. Albumul (carte cu CD inclus) reprezinta o culegere de documente din colectiile Societatii Romane de Radiodifuziune, reunite si ingrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural si Arhive Radio Romania.
Intre Cuvantul catre Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis in direct la Radio pe 8 iunie 1930, ordinul de mobilizare a Armatei Romane, din 28 iunie 1940, si Proclamatia M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se deruleaza aproape 15 ani din viata societatii romanesti surprinsi, asa cum observa istoricul Gabriel Badea-Paun, care semneaza cuvantul-inainte al cartii, in discursuri ceremonioase, conferinte istorice ce oscileaza intre profesionalism, anecdotic si oportunism de moment, in fapt imaginea oficiala a societatii romanesti, in instantanee cu precadere culturale si sociale.”
La microfon se perinda de la numele ilustre - Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C.Radulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Bratianu, pana la functionari ai statului, insarcinati cu reformele Regelui Carol II, si asistam astfel la recompunerea prin aceste cronici radiofonice” a unei panorame a Romaniei acelor ani, o societate dinamica care sta sub semnul modernizarii vietii culturale si stiintifice, a bilanturilor agrare, economice, legislative, urbanistice... In acelasi timp, din culegerea de cronici” se detaseaza, creionate in tuse sigure, sensibile, portretele unor fiinte dedicate, Carmen Sylva si Regina Maria.
Daca intervalul istoric cuprins in volum este dominat de Carol II (1930-1940), adevarata figura tutelara a cartii este tocmai eroul de al carui destin este legata sarbatoarea de la 10 mai: Regele Carol I, cel pe care Tudor Arghezi, de la microfonul Radioului, il numea creatorul Regatului romanesc, cel care n-are corespondent in nicio epoca la niciun alt popor. Viata lui a fost numai actiune si infranare, stapan si pe sine, si pe tara. Izolat in camera lui de lucru, el a dus o existenta de pustnic al vointei si daca este adevarat ca nu l-a vazut niciodata nimeni razand, e o dovada mai mult de viata concentrata interioara si de o disciplina de sine impinsa pana la ingenuncherea si a legitimelor bucurii si satisfactii […] Si daca ne uitam atenti in jurul nostru trebuie ds ne descoperim: Voda Carol I sta si azi in mijlocul nostru…”
O iconografie bogata, extrasa exclusiv din revistele radio ale vremii si manuscrisele din Arhiva Radio insufleteste textele antologate, iar CD-ul care insoteste cartea ne reda alaturi de inestimabile discursuri istorice si o inregistrare unica de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emotionat generatii la rand: Traiasca regele / In pace si onor...
Oglinda a unei epoci, documentele reunite in volumul 10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944), surprind nu mai putin parcursul a doua institutii in fata meandrelor dramatice ale istoriei: Regalitatea si Radio Romania.
La lansarea albumului-eveniment 10 Mai. Casa Regala a Romaniei in cronici radiofonice (1930-1944) vor fi prezenti Alteta Sa Regala Principele Radu, Adrian-Silvan Ionescu - directorului Institutului de Istoria Artei G. Oprescu, Prof. Univ. Dr. Ionel Candea - directorul Muzeului Brailei Carol I, Ovidiu Miculescu - Presedintele Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune si Oltea Serban-Parau - Directorul Centrului Cultural Media al Radio Romania. Moderator: Maria-Denise Theodoru, coordonatoarea acestui proiect editorial.
Album aparut cu sprijinul S.C. Sonimpex Topoloveni SRL. Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro.