Urkon Elemer este un artist contemporan, adept al abstractiei gestuale, un curent din anii 40 al carui varf este reprezentat de Jackson Pollock.
Urkon Elemer si-a descoperit vocatia dupa ce a urmat un curs de terapie prin joc. A devenit el insusi terapeut prin terapii complementare (terapie prin joc). Concret, la inceput au fost 4 zile de desen cu emisfera dreapta, povesteste Urkon Elemer. Daca ne dezvoltam emisfera dreapta dezvoltam afectivitatea, empatia. Desenul cu emisfera dreapta este o metoda dezvoltata de Dr Betty Edwards, in baza cercetarilor facute de neurobiologul Roger W. Sperry. Abilitatea de a desena si picta nu este innascuta, ci oricine este in stare sa le dezvolte.
Cercetarile psihologice despre functionarea emisferelor cerebrale au pus in lumina diferenta semnificativa in functionarea celor doua emisfere.Cea stanga este verbala, logica, analitica , rationala , pe cand cea dreapta este non-verbala, vizuala, intuitiva, creativa, cu un mod de a percepe holistic ( ca intreg) lumea. Cel care stie sa deseneze isi schimba modul de a percepe si a vedea. Aceasta recunoastere a dus la elaborarea metodei de desen cu emisfera dreapta. Contrar credintelor noastre, pentru a desena nu e nevoie de o dexteritate speciala.Daca stii sa scrii poti invata sa desenezi.
Urkon Elemer spune ca e nevoie de 7 nivele de abilitate ca sa ajungi sa desenezi artistic. Acestea sunt, in ordine: perceptia contururilor, a spatiilor, a raporturilor si relatiilor dintre linii, a luminilor si a umbrelor, a intregului si, in fine, abilitatea de a desena din amintire, dublata de abilitatea de a desena din imaginatie.