Joi, 15 decembrie, la TVR 2, sub genericul "Rezistenta prin cultura" a fost redifuzata emisiunea "Plantatii: povestea poetului invinuit de conspiratie impotriva sigurantei statului".
Intr-un teanc nesfarsit de dosare din arhivele CNSAS se afla ingropat destinul unui poet: Constant Tonegaru. De el isi amintesc insa, astazi, putinii prieteni ramasi, aducand la lumina pagini din rezistenta anticomunista a anilor postbelici.
Tonegaru a facut parte din al doilea val al avangardei literare romanesti, fiind un apropiat al gruparii literare din jurul lui Vladimir Streinu, Serban Cioculescu, Pavel Chihaia Dinu Pillat si multi altii. Odata cu instaurarea regimului comunist, poetul face parte din Asociatia Mihai Eminescu, o grupare care-i ajuta cu alimente si medicamente pe intelectualii romani hartuiti de fortele de Securitate. El este prins in 1949 si este incarcerat pentru urmatorii 2 ani, pe motiv ca i-a dat lui Teohar Mihadas un pachet cu medicamente si alimente destinate luptatorilor din rezistenta anticomunista din muntii Ardealului. In tot acest timp, Tonegaru este torturat de anchetatori si se imbolnaveste iremediabil la plamani.
Este eliberat cu 6 luni intarziere, grav bolnav si moare peste alte 3 luni, cand o aschie din oasele frante in timpul torturilor ii ajunge in inima. Avea 33 de ani, consemneaza site-ul Memorialul Sighet.
Despre Rezistenta prin cultura, producatorul emisiunii, Alexandru Munteanu, spune ca fiecare editie de duminica aduce documentare de 48 de minute dedicate oamenilor si evenimentelor care au mentinut vie speranta unei renasteri prin cultura.
Editia emisiunii "Destinul unui poet: Constant Tonegaru", este disponibila online pe TVR+