Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai:Tratat de buna guvernare - Lectia 1
Incercati sa faceti un mic efort de imaginatie. Daca l-ati citit pe Asimov, e de folos, dar nu e esential. Imaginati-va un imperiu galactic! Stiu, suna bombastic, ca in zorii SF-ului, dar faceti acest efort. Ba nu, mai mult, imaginati-va un colosal imperiu care stapaneste intreg universul, daca puteti. Mai departe doar de imaginatia dumneavoastra sa inchipuiti fabuloasa varietate de lumi, fapturi, civilizatii, care ar putea alcatui acest imperiu. Cu toate minunatiile care ar putea incapea acolo.
Acum, va rog, calatoriti cu mintea pe planeta unde a inceput totul, locul unde se afla capitala imperiala si omul acela uluitor care ar trebui sa fie imparatul. Incercati acest exercitiu. Masurati, in minte, proportiile. Vastitatea de necuprins cu mintea a universului, care acum a devenit un singur imperiu. Apoi, marunta, insignifianta in raport cu universul, planeta pe care se afla capitala imperiala. In fine, capitala imperiului, pe acea planeta, locul unde se afla palatul imperial. Repet, masurati cu atentie proportiile. Iar peste toate un singur om, imparatul.
Va imaginati deja ce uriasa putere e reprezentata de acest fictiv imparat? Acel om care singur controleaza imperiul care stapaneste un intreg univers. Bun. Ei bine, e de ajuns ca vreme de o luna, in capitala imperiala, sa fie infundate canalizarile pentru ca tronul lui sa fie in primejdie. Asta e tot. O luna de canalizari infundate, intr-un oras.
Asta a fost lectia nr.1.