Calendarul evenimentelor Bucuresti 555 ani : Primaria Capitalei organizeaza, in perioada 19-21 septembrie, Zilele Bucurestilor
Primaria Capitalei organizeaza, in perioada 19-21 septembrie, zilele Bucurestiului. Evenimentele se vor desfasura in Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul Vechi.
• Porti deschise la Hanul Gabroveni
Sarbatoarea Bucurestiului va debuta joi, 18 septembrie cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat si modernizat cu fonduri norvegiene si de la bugetul local, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.
Pe 20 si 21 septembrie, Hanul Gabroveni isi deschide oficial portile, in intervalul orar 10,00-20,00, pentru a-i intampina pe toti cei doresc sa cunoasca mai bine unul dintre locurile care vor gazdui evenimente ce vor revitaliza peisajul cultural bucurestean.
• Parcul Cismigiu - Targul Bucurestiului
Incepand de vineri, 19 septembrie si pana in data de 21 septembrie, in Parcul Cismigiu se va desfasura Targul Bucurestiului, unde, in intervalul 10:00- 22:00, vizitatorii sunt asteptati cu o gama diversa de produse, de la obiecte ale mesterilor populari la cele apartinand tinerilor creatori autohtoni, iar in zona culinara, culturala si sociala acestora li s-a pregatit un spatiu alternativ de relaxare si de petrecere a timpului liber, in natura, alaturi de familie si prieteni.
Sambata, 20 septembrie, incepand cu ora 15:00 va avea loc Parada costumelor de epoca, urmata de un spectacol de magie "TeO Magic Show", iar incepand cu ora 18,00, timp de jumatate de ora, se va desfasura deja legendara "Bataie cu Flori".
• Incepand cu ora 16.45, spectacolele artistice vor debuta cu Opera Comica "De la Hora Martisorului la Calusari", urmati de minoritatile aromana, rroma, greaca, italiana, maghiara, turco-musulmana, germana, evreiasca, iar de la ora 20.00 si pana la 21.15 va urca pe scena orchestra "Valahia", cu Andreea Haisan, Gheorghita Nicolae, Marioara Man Gheorghe si Maria Dragomiroiu.
• Duminica, 21 septembrie Targul Bucurestiului continua cu zona culinara, culturala, atelierele interactive, parada costumelor de epoca si "Bataia cu flori".Incepand cu ora 17.00, programul artistic va debuta cu un spectacol sustinut de Grupul "Trei Parale", urmat de "Midnight Colors", Anton Pann Ensemble, iar de la 18.50 vor urca pe scena din Cismigiu Ozana Barabancea & Band, urmata de Silviu Biris si Band Bucuresti, Maria Buza si Taraful George Patrascu, Irina Sarbu & Band si Marius Mihalache - Back to swing.
• Centrul istoric - Dans in aer liber
Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sarbatorirea Zilelor Bucurestiului. Astfel, incepand de vineri 19 septembrie, timp de trei zile, in intervalul 17.00 - 22.00, intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada se va transforma intr-un ring de dans in aer liber. Artistii invitati vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei ce doresc sa invete tainele coregrafiei.
• Piata Constitutiei
"rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti"
Un eveniment de exceptie va avea loc in Piata Constitutiei, sambata, 20 septembrie, incepand cu ora 20.00, unde se va desfasura "rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti".
Pe scena vor urca cei mai iubiti artisti romani, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu pana la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Stefan Banica Jr. si multi altii, iar publicul va fi invitat sa cante odata cu artistii "De-ai fi tu salcie la mal", "Strada Sperantei", "Buna seara, iubite", "Truli, truli", "Frumoasa mea", "Ma intorc la tine, mare albastra", "Lalele, lalele", "Acasa", "Pe barba mea" si multe alte piese care au traversat anii si au ramas vii in inima ascultatorilor.
• iMapp Bucharest 555
Tot sambata, de la ora 23,00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic in Europa, urmat de "DJ Open Air Party"care va transforma Piata Constitutiei intr-un club in aer liber.
La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a cate 5 minute si 55 de secunde, pe cea mai impresionanta suprafata pe care o poate oferi o cladire. Desi fatada Palatului Parlamentului a mai fost folosita pentru proiectii, este prima data cand este incorporata intr-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexa, ce anima prin forme si culori suprafata cladirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza si reinterpreta aria gigantica a constructiei, de aproximativ 20.000 de metri patrati. Selectia echipelor de artisti a fost efectuata in urma unui concurs desfasurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artisti din intreaga lume. Dintre participanti, au fost selectionate 5 echipe cu un portofoliu deosebit, carora li s-a oferit posibilitatea de a-si transforma ideile si viziunea in realitate, printr-un show de exceptie. Dupa ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, in urma unui vot prin sms, in timp real. Astfel, incepand cu ora 23.05, show-ul debuteaza cu echipa "Maxintensity" din Ungaria, urmata de echipa "The Macula" - Cehia, echipa "Damien Fountain" din Franta, "Les Ateliers Nomad" din Romania si se incheie cu proiectiile echipei "SevenZero" din Polonia.
• Dj Open Air Party
Dupa iMapp Bucharest 555, tot in Piata Constitutiei va avea loc, incepand cu ora 24:00, DJ Open Air Party, eveniment ce-i aduce pe aceeasi scena pe Isabella "The Machine" Summers of Florence & The Machine si Whoo Kid (Official DJ of 50 Cent). In incheierea show-ului oferit de cei doi artisti internationali va mixa DJ Nico de Transilvania, ambasador al Last Night a DJ Saved My Life (proiect prin care cei mai importanti DJ din lume sarbatoresc ziua de 21 septembrie, Ziua Pacii).
• Fantani Arteziene Bucuresti
Primaria Municipiului Bucuresti si Apa Nova Bucuresti, invita bucurestenii vineri, 19 septembrie 2014, incepand cu ora 19:00, sa participe la inaugurarea primei etape a proiectului "Fantani Arteziene Bucuresti".
Evenimentul este sustinut printr-un spectacol live multimedia de catre Zoli Toth Project, in cadrul proiectului 'Bach in showbiz ', pe teme de muzica clasica, pop, rock, jazz si folclor romanesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.
• Piata George Enescu - Folk you
Sambata 19 septembrie si duminica 20 septembrie, in intervalul orar 19.00-23.00, in Piata George Enescu se va desfasura Festivalul "Folk you!".
Astfel, in cele doua zile de festival vor urca pe scena Vama, Pasarea Rock, Antract, Nicu Alifantis,Taxi,Florin Chilian si Alexandru Andries.
• Piata Universitatii - Concert de muzica alternativa si spatiu expozitional
Tot vineri, 19 septembrie, la esplanada cu statui de la Universitate, incepand cu ora 20.00, pana la ora 23.00, va avea loc un concert de muzica alternativa cu cele mai cunoscute trupe romanesti ale momentului: "The Speakers", "The Amsterdams", "Les Elephants Bizarres", "Luna Amara", "Omul cu Sobolani" si "Alternosfera".
• In intervalul 19-28 septembrie, esplanada cu statui se va transforma intr-un spatiu expozitional, care va gazdui o instalatie de arta contemporana - "Feed me!" a artistilor Marilena Oprescu Singer si Radu Pop. Expozitia poate fi vizitata pana pe data de 28 septembrie, apoi proiectul va parcurge un traseu itinerant in strainatate, urmand sa ajunga printre altele si in Centrul Ars Electronica din Linz.
Simbolurile Bucurestiului la Palatul Brancovenesc
• Si Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" din Mogosoaia participa, in perioada 19 - 21 septembrie, la sarbatoarea
• "Zilele Bucurestiului" cu evenimente la care sunt invitati copii din scolile bucurestene si centre de plasament, care vor participa la ateliere de creatie, sustinute de artisti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competitie cu premii si jocuri interactive sustinute de actori profesionisti. De asemenea, bucurestenii vor fi invitati in curtea palatului la teatru, precum si la concerte in aer liber. Curtea palatului va fi decorata cu o pictura 3D supradimensionata care va infatisa imagini din trecutul Bucurestiului, din prezent si o proiectie a Bucurestiului in viitor.
• La "Palatele Brancovenesti" din Mogosoaia, duminica, 21 septembrie, incepand cu ora 17.00, va avea loc un recital ADDA, iar de la 17.30, se va juca piesa de teatru "5 femei de tranzitie" de Rodica Popescu Bitanescu.
Spectacolul este urmat (in intervalul 19.15-19.45) de un concert Byron, si de un recital Nightlosers, care va incepe la ora 19.50.
• De asemenea, vineri, 19 septembrie, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentantii liceelor bucurestene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare si consiliere personala.
Accesul publicului la toate evenimentele organizate de Zilele Bucurestiului este liber.