Orchestra Nationala Radio a concertat recent pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur, invitata fiind la World Summit on Media for Children, un summit mondial dedicat mediei pentru copii, care are loc in aceasta perioada in capitala Malaeziei.
Aceasta participare inseamna un pas important in contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio Romania si in afara Uniunii Europene de Radio si are rolul de a sublinia misiunea pe care Radio Romania o are: aceea de a educa prin cultura.
Cei peste 1000 de participanti la summit au aplaudat entuziast Orchestra Nationala Radio care a dus o parte din spiritul autentic romanesc pe taram asiatic, interpretand doua creatii romanesti, veritabile "carti de vizita" ale culturii noastre, Rapsodia romana nr. 1 - celebra lucrare a lui Enescu - si Ciocarlia (compusa de Anghelus Dinicu si devenita celebra in interpretarea si aranjamentul nepotului sau, violonistul Grigoras Dinicu). Pe langa acestea, spectatorii au ascultat si lucrari din repertoriul clasic international, ca Suita din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian si orchestra, semnata de Richard Strauss sau Melodii lautaresti, de Pablo de Sarasate.
Dirijorul principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, Tiberiu Soare sublinia ca mesajul cu care Orchestra Nationala Radio a venit in capitala Malaeziei este "unul de pace si prietenie transmis copiilor din intreaga lume".
"Este un sentiment de mandrie si bucurie să fii martor la un astfel de mesaj de o claritate, de o calitate si o forta cum este cel pe care l-am ascultat in aceasta seara. Este un mesaj care vine dintr-un fond de vitalitate si de cultura pe care malaezienii sunt convinsa ca l-au inteles", spunea la sfarsitul concertului Camelia Tudose, reprezentant al Ambasadei Romaniei in Malaezia.
In aceasta seara urmeaza un al doilea concert pe care Orchestra Nationala il va sustine pentru publicul malaezian. Cele doua concerte (cele sustinute recent) sunt inregistrate si filmate de Radioteleviziunea publica din Kuala Lumpur si vor fi preluate de toti membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) - ABU, ajungand la un public potential de miliarde de ascultatori si telespectatori, intr-un spatiu geografic ce acopera jumatate de planeta. Turneul este organizat de Radio Romania si ABU, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
World Summit on Media for Children este cel mai important summit media pe tema educatiei, fiind prima oara cand evenimentul international este organizat in Asia, dupa Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg si Karlstad.