StirileProTv : Lectia pe care un sat din Franta le-o da romanilor. Cum a transformat saracia de la tara in prosperitate
(Continuare)
Cartoful e mancarea saracului, ce diferenta ar putea fi intre cel de aici si cel de Covasna?
Laurent Favier, proprietar de restaurant: "Cartofii cresc aici pe malul marii, intr-un sol nisipos. Asadar, gustul lor e ceva mai dulce, datorita nisipului. Sunt singurii cartofi care au primit "Denumire de origine controlata."
Echipat cu denumire de origine protejata, accidentul local e acum delicatesa. 10 euro saculetul. Toate restaurantele din sat se aprovizioneaza de aici!
Piata e aceeasi de 300 de ani. In decor medieval, bunatatile iti lasa gura apa, iar tarabele n-au etichete de carton. Aici nu se cauta cazare cu mic dejun inclus. Turistii cauta la piata delicii artizanale. Toata lumea gusta cu pofta, iar clientii fideli se intorc intotdeauna.
Precupetii isi ofera savoar-fair-ul, cu zambetul pe buze: "branza de capra sarata cu flori de sare, din Insula Re!"
Totul e sarat cu sarea locala, recoltata din mlastinile insulei. Ambalata frumos si sub denumire artistica, banala sare devine condiment de lux.
In epoca medievala, taranii carau sacii de sare cu magarii de Poitou - care purtau pantaloni ca sa-i protejeze de tantari. In 1977, mai ramasesera in viata doar 40 de animale. Aceasta rasa de magari latosi era pe cale de disparitie, dar satenii au reusit sa le conserve, iar astazi magarusii latosi sunt atractia tursitica a zonei.
Primaria satului a investit in piste pentru biciclisti. Fie soare, fie ploaie, francezii cutreiera imprejurimile care sunt la fel de frumoase, ca si ale noastre. Aici, mai toti turistii isi lasa masinile la marginea satului, intr-o parcare uriasa, si o iau la plimbare pe 2 roti. Inchiriatul bicicletelor la tara, in Franta, e o afacere!
(Va urma)