StirileProTv : Lectia pe care un sat din Franta le-o da romanilor. Cum a transformat saracia de la tara in prosperitate
(Continuare)
Thierry Chaillous, manager evenimente culturale: "Cred intr-adevar ca in Romania lipseste vointa de a face lucrurile asa cum trebuie. Dintotdeauna, inca dinainte de caderea lui Ceausescu, oamenii au avut dificultati. Ceea ce isi doresc oamenii e sa aiba o casa, dar o casa moderna, de tip occidental. Nu mai au chef sa locuiasca in ferme sau in case vechi. Ei isi doresc un televizor mare, o canapea de calitate... Vor sa calatoreasca in Occident. Vor sa vada turnul Eiffel si castelul Versailles, dar biserica lor veche se prabuseste si nu li se pare o problema."
De ce calvados-ul din mere de Normandia e fabulos, dar tuica noastra e total necunoscuta? Cum trufele negre frantuzesti valoreaza 1000 de euro kilogramul, iar cele romanesti nu fac nici 2 bani?
"Nu stiu daca e vorba de a copia aici, cat pur si simplu de a iti gasi forta in ceea ce ai bun in tine, nu neaparat sa copiezi de la altii. Cred ca, de fapt, tocmai asta e problema: copiatul asta excesiv de la altii, care ramane doar un copiat: Ai lucruri de valoare langa tine, la indemana, cu alea trebuie sa faci si acolo iti gasesti valoarea", spune pictorul Radu Tuian.
Ar putea si satele romanesti sa traiasca mai bine. Daca ar incepe sa pastreze patrimoniul mostenit. Daca taranii s-ar uni sa-si omologheze produsele locale.
Puscaria istorica, in care a fost inchis pe nedrept insusi Papillon, a fost pana in secolul al 20-lea principalul furnizor de locuri de munca. Azi, nimeni nu mai e aici sarac. Satul frantuzesc, cu oameni inventivi, care isi pretuiesc trecutul, da celui romanesc o lectie: de istorie, de cultura si de reusita.