Folk You!: cantecul miilor de oameni. Cea de-a X-a editie a avut lansari de albume si trofeu oferit unui tanar artist dedicat muzicii folk (Autoare: Dana Andronie)

Marea Neagra a fost, la sfarsitul saptamanii, plina... de valuri. Parea a fi geloasa pe marea de oameni care s-a adunat la Vama Veche, la cea de-a X-a editie Folk You! Florian Pittis. Trei zile, Vama a fost ocupata! In Vama s-a cantat si s-a sperat intr-o lume mai buna.
"Toata lumea a cantat cu toata lumea, toti artistii s-au simtit extraordinar, au fost la cote maxime. si, deasupra noastra, a tuturor, am simtit prezenta si spiritul lui Motu Pittis tinandu-ne in brate si facandu-ne pentru cateva clipe ingeri", ne-a marturisit Zoia Alecu.
Folk You! a devenit Vama sufletului a mii de oameni.
"Anul acesta am adunat emotiile celor zece editii si le-am purtat pe scena, intre suflet si chitara, acolo undeva in dreptul inimii - ne-a declarat Nicu Alifantis. Probabil asa sunt eu, ma emotionez asa usor... Cantam si priveam oamenii crescuti din nisip ce-mi luau vorbele din gura si le-aruncau in mare. Ma goleam cu fiece strofa, cu fiecare refren cantat. Ma indepartam de mine, ma desprindeam de chitara, simteam cum ma ia vantul si ma duce altundeva. si de-acolo, din altundeva, priveam la cei multi, foarte multi, din ce in ce mai tineri, atat pe scena cat si din spatele ei. Vedeam fetele din ce in ce mai tinere ale celor din fata scenei. Ascultam cum razbateau spre mine cantece vechi si noi ce se luptau timid pentru o imaginara suprematie.
Singurele de demult erau ramase doar marea, nisipul, cerul, luna si stelele... Acum, cand ma gandesc la ce-a fost, imi vine sa fac o reverenta catre Marius Tuca, catre spiritul lui Florian Pittis si intregii echipe organizatoare a sarbatoritului Folk You! Florian Pittis. La multi ani!"
Acest fenomen a inceput in 2005, la Costinesti, cu o scena mica pe care abia incapeau visele lui Motu Pittis. "Putini isi amintesc de atmosfera generala de atunci cand toata Romania era o manea si inca una foarte proasta - spune Florin Chilian. Folkul cam disparuse din peisaj. Multi, foarte multi dintre cei care au aparut cantand de atunci il cearta acum pe Tuca pentru diverse inchipuiri d-ale lor, uitand ca fara festivalul asta s-ar fi nascut morti. Cantecele scrise acum 40-50 de ani nu mai puteau sustine ceva ce era pe duca, din cauza de deces lent si agonie prelunga.
Adevarul este ca toti, fiecare dintre noi ii datoram cate ceva festivalului asta, pentru ca fara el miscarea folk ar fi disparut. Asta o spun eu care, dupa mintea mea nu prea cant folk, dar asta e o alta poveste".
Ce au trait peste 50.000 de oameni la Folk You! in cele trei seri magice nu se poate descrie nici intr-un catralion de cuvinte. Pot spune doar ca am vazut o lume frumoasa, pe care vreau sa o pastrez in memorie o vesnicie.
"S-a inceput timid acum noua ani proiectul 'un om, o chitara, la malul marii'. S-a inceput timid, fiindca initiatorii acestui proiect, Florian Pittis si Marius Tuca, sunt de felul lor niste timizi. Sau, altfel spus, prea cu mult bun simt pentru lumea de azi - marturiseste Ducu Bertzi. Primii ani nu au fost de exceptie si fiindca 'litoralul marii' nu credea intr-un proiect care venea din alte timpuri. Toata lumea dorea zgomot, mult zgomot fara substanta, kitsch la scara nationala redenumit distractie de sezon. Cu timpul, la Vama Veche s-a consolidat Miscarea de rezistenta-Folk You! Florian Pittis, fara tam-tam, fara publicitate, dar cu zeci de mii de tineri care cred ca inca mai avem o sansa. Practic, ultimii sapte-opt ani, petrecuti in Vama, au consolidat acest superb proiect, in care putini au crezut la inceputuri. Dar Folk You! nu putea rezista doar cu cei de pe scena, astfel ca generatia tanara, care nu a prins perioada anilor ’80, a devenit motorul Miscarii de Rezistenta. Prezenta lor, din an in an, mai numeroasa a fost semnul ca se poate, ca e nevoie de asa ceva. Miscarea de rezistenta impotriva prostiei, a nonvalorilor, dovedeste inca o data ca oamenii normali din tara asta isi doresc Altceva decat ceea ce cu incapatanare ni se ofera zi de zi. Din pacate, Florian Pittis nu mai e prezent fizic sa vada unde s-a ajuns. Dar prezenta lui spirituala ne-a strans pe toti in acesti sapte ani de la disparitie intr-un singur gand si mod de a fi. Zece editii frumoase cu Folk You! Zece editii care au produs si efecte: au aparut si alte festivaluri in tara, lumea incepe sa gandeasca si altfel, sa creada ca inca se poate, inca mai e o speranta ca nu ne-am pierdut de tot. Zece editii, in care am si pierdut pe multi de la inceput de drum, dar castigand alti si alti sustinatori. Noaptea tarziu, cand am plecat din Vama, masinile care efectiv nu mai incapeau, erau intinse pe marginea drumului pana spre 2 Mai. Vama era ocupata! In Vama se canta si se spera intr-o lume mai buna".
Cea de-a X-a editie a avut si trofeu realizat de artistul plastic Giulian Dumitriu, care a oferit de partenerul principal - Stalinskaya. Trofeul a fost inmanat de Florin Chilian tanarului artist Claudiu-Iulian Palalae.
Pe scena Folk You! au avut loc si lansari de albume. In prima zi (joi, 31 iulie), Mihai Napu a sosit in Vama cu "Iubirea divina". Vineri, 1 august, Alina Manole a adus "Fericirea de luni". O mica admiratoare i-a oferit cel mai frumos cadou pe care il poate primi orice artist. A intrebat-o:
"Alina, poti sa fii tu cantecul meu?". Folk You! a devenit "cantecul" miilor de oameni care cred intr-o lume mai buna.
Cea de-a XI-a editie a Festivalului Folk You! Florian Pittis va mai fi, tot la Vama Veche, in perioada 6-9 august, doar daca mai credeti in oameni, in delfini si in poezie.
Sursa: Jurnalul National