B365.ro: Hanul Gabroveni este aproape gata
Lucrarile de restaurare si extindere a Hanului Gabroveni din Centrul Istoric vor fi gata in urmatoarele luni, a anuntat primarul general, Sorin Oprescu. Hanul Gabroveni va gazdui un centru cultural artistic si va cuprinde sali de spectacole si repetitii, sali de expozitie si sali educative, printre care si o scoala de balet. Investitia de 8 milioane euro a fost realizata cu fonduri de la Primaria Capitalei si finantare norvegiana.
Lucrarile de restaurare si extindere a Hanului Gabroveni din Centrul Istoric se apropie de final. In acest moment se mai lucreaza la finisaje. "Sunt foarte multumit de ce s-a realizat aici. In cateva luni, lucrarile vor fi gata", a declarat primarul general, Sorin Oprescu, in cadrul unei vizite efectuate, joi, la Hanul Gabroveni.
Lucrarile de la Hanul Gabroveni constau in restaurarea cladirii vechi si a pasajului comercial dintre Lipscani si Gabroveni si construirea unui corp nou. Dupa finalizarea lucrarilor, Hanul Gabroveni va functiona ca Centru cultural.
Mihaela Paun, director in cadrul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti a explicat ca viitorul Centrul Cultural va cuprinde "o sala mare de spactacole cu 200 de locuri, o sala mai mica de 70 de locuri, o sala care ar putea avea destinatia de studio, sau, uneori, de repetitie, 4 sali de expozitie, birouri, cafenea si punct de informare turistica. Vom avea sali multifunctionale pe care le vom folosi pentru tot felul de activitati numai in zona artistica: cursuri pentru ceea ce inseamna tehnica de scena, sunet, lumini. Va fi un spatiu extrem de viu care isi va deschide portile undeva in jurul orei 10.00 dimineata si trebuie sa le inchida dupa ora 00.00".
Lucrarile de consolidare a corpului vechi, finantate cu fonduri norvegiene, vor fi terminate pe 30 aprilie. Corpul nou va fi dat in folosinta in cinci luni.
Suma totala cheltuita pentru realizarea si finalizarea obiectivului de investitii "Hanul Gabroveni" a fost de 37.362.216 lei (TVA inclus). Din aceasta suma, conform indicatorilor tehnico economici aprobati, 23.633.147 lei (TVA insclus) reprezinta contributia Primariei Generale in acest proiect si 13.729.068 lei Contributia Mecanismului Financiar Spatiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP). Din suma totala a investitiei, 28.145.788 lei (TVA inclus) reprezinta suma aferenta lucrarilor de constructie, din care Primaria Municipiului Bucuresti asigura suma de 21.189.388 lei si 6.956.400 Lei (inclusiv TVA) sunt asigurati din fondurile norvegiene.
Hanul Gabroveni este un monument de arhitectura, construit intre anii 1804 si 1818.