Meryl Streep, tirada impotriva lui Walt Disney: "Misogin, rasist, antisemit hidos"

Actrita americana Meryl Streep a starnit valva in cadrul unei decernari de premii cu o tirada impotriva fostului realizator de filme de animatie, Walt Disney, pe care l-a numit: "misogin, rasist, antisemit hidos".
Discursul actritei a venit in contextul in care se discuta despre filmul "Saving Mr. Banks" in care Walt Disney este personaj. Filmul spune povestea modului in care Walt Disney a convins-o pe scriitoarea P.L. Travers sa accepte ecranizarea romanului ei, Mary Poppins.
Intr-un discurs de noua minute, Meryl Streep a laudat-o actrita Emma Thompson, care interprezeaza in film rolul scriitoarei P.L. Travers, insa cand a venit vorba despre Walt Disney, aceasta a avertizat publicul prezent la gala ca nu poate avea o parere buna despre el
Streep l-a numit pe Disney misogin, citand celebra sa maxima "nu am incredere in femei si pisici" si dand exemplu o scrisoare a animatorului in care refuza o aplicanta la postul de animatoare afirmand ca: "functiile creative sunt rezervate pentru barbati".
Actrita a amintit si de stereotipurile rasiste prezente in desenele animate de la inceputul carierei lui Disney, mentionand si afilierea animatorului la "Motion Picture Alliance", organism format in anii ‘40 cu scopul de a combate propaganda comunista din filmele holywoodiene, care s-a afirmat, insa, si prin ideile anti-semite.
Afirmatiile actritei au fost combatute imediat de Muzeul Walt Disney, condus de familia animatorului, printr-un mesaj pe Twitter: "Hei, Meryl Streep! Vrei sa afli adevarul despre Walt Disney? Viziteaza muzeul si iti vom oferi un tur. Sau cauta pe Google".
De asemenea, Floyd Norman, un animator care a lucrat pentru Disney, a scris pe blogul personal ca Streep a exagerat prin atacul ei.
Norman l-a aparat pe Disney, spunand ca "a fost un om animat de ideile timpului" care "a avut defecte ca fiecare altul".
"Nu a fost un om perfect si nici nu am avut pretentia asta de la el. Ca noi toti, Disney s-a maturizat in timp si a ajuns sa accepte ca femeile pot concura alaturi de barbati. Si-a dat seama ca talentul nu are culoare sau etnie si a inceput sa judece oamenii dupa realizari. Nu este un american care merita demonizat. Walt Disney merita respect", a scris Norman.

Sursa: Jurnalul National