www.icr.ro informeaza: Institutul Cultural Roman din Londra si Muzeul Victoria & Albert (V&A) lanseaza programul "Columna lui Traian 1900: O privire contemporana asupra a doua milenii de istorie", cuprinzand sase evenimente dedicate aniversarii a 19 secole de la ridicarea, la Roma, a Columnei lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente antice si o referinta esentiala pentru istoria si identitatea romanilor.
In egala masura, programul comemoreaza 140 de ani de la inaugurarea salii Casts Court a muzeului londonez, in 1873, creata special pentru a gazdui o replica unică in Europa, in marime naturala, a Columnei, achizitionata in timpul Reginei Victoria.
Programul reprezinta primul proiect romanesc de anvergura realizat in colaborare cu prestigiosul Muzeu Victoria & Albert, una dintre institutiile culturale cele mai cunoscute ale Londrei si cel mai mare muzeu de arte decorative si design din lume, care atrage anual peste doua milioane de vizitatori.
Conceptul curatorial a fost dezvoltat in comun de echipa ICR Londra si departamentul din cadrul V&A responsabil de crearea unora dintre cele mai vizitate expozitii ale Londrei in ultimii ani, "Diaghilev si baletele rusesti" si "David Bowie Is".
Cele sase evenimente, derulate in perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014 in spatiile renumitului V&A, dar si la sediul ICR Londra, urmaresc sa recupereze semnificatia celebrului monument atat din perspectiva istorica si identitara, cat si ca sursa de inspiratie pentru formele cele mai inovatoare ale artei contemporane.
Columna lui Traian si extraordinara poveste pe care aceasta o nareaza vor fi repuse astfel in circulatie prin intermediul filmului, fotografiei 3D, dar si cu ajutorul unor dialoguri academice.
Elementul cel mai spectaculos al programului il constituie o interventie complexa, video-acustica, asupra Columnei, realizata de catre doi dintre cei mai originali artisti romani ai momentului, care vor readuce la viata, prin video-mapping si sunet, episoadele si personajele cuceririi romane a Daciei.
Lansarea oficiala a programului va avea loc la Muzeul Victoria & Albert, printr-o receptie precedata de interventii ale profesorului Martin Roth, directorul general al V&A, ES dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, d-lui Liviu Jicman, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, si d-lui Dorian Branea, directorul ICR Londra.
Programul incepe joi, 21 noiembrie, la ICR Londra, cu vernisajul expozitiei de fotografie "Columna", realizata de ICR Londra in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, cuprinzand 125 de imagini stereoscopice ale scenelor de lupta de pe reliefurile monumentului si animatii 3D, sub semnatura arhitectului Matei Filip. Expozitia va fi ilustrata de o lucrare audio inspirata de instrumente antice, creata special de artistul Rochite (Catalin Matei), si va fi deschisa de catre dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Dupa vernisaj, va avea loc o proiectie speciala a filmului "Columna", regizat de Mircea Dragan in 1968, in prezenta starului britanic Richard Johnson, titularul unuia dintre rolurile principale alaturi de Antonella Lualdi, Amza Pellea si Ilarion Ciobanu, care va discuta cu publicul despre experienta filmarilor de acum 45 de ani de la Brasov si despre ce a insemnat acest rol in cariera sa.
Pe 22 noiembrie, in sala replicilor in marime naturala de la Muzeul V&A, artistii Dreamrec (Silviu Visan) si Rochite (Catalin Matei) vor oferi publicului un spectacol live de proiectii video (3D mapping, proiectii video, lasere) si muzica electronica, re-imaginand, cu ajutorul celor mai noi tehnologii, tumultul razboaielor dacice si fascinantele povesti imortalizate in piatra pe Columna, intr-o reinterpretare actuala si originala a unuia dintre cele mai impresionante vestigii ale Antichitatii. Spectacolul va fi precedat de proiectia unui scurt documentar despre istoria Columnei, produs de Muzeul Victoria & Albert, cu un comentariu voice-over de Dan Snow, cunoscutul prezentator BBC.
Proiectul celor doi artisti este prima prezenta romaneasca, de mare vizibilitate, din programul acestui muzeu de reputatie globala. Spectacolul va fi reluat in cadrul "Serilor deschise" de la V&A, un foarte popular program permanent ce atrage mii de vizitatori, pe 6 decembrie 2013 si 24 ianuarie 2014.
In cadrul aceluiasi program, pe 23 noiembrie, istoricul Ernest Oberlander-Tarnoveanu si interlocutorii sai britanici, experti in istorie romana, vor discuta la V&A despre etnogeneza romanilor, precum si despre valoarea istorica, artistica si educativa a Columnei si a replicilor existente la muzeele din Londra si Bucuresti.
Programul "Columna lui Traian 1900. O privire contemporana asupra a doua milenii de istorie" este realizat de catre Institutul Cultural Roman din Londra in colaborare cu Muzeul "Victoria & Albert", cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.