STIRI.TV.RO: Halloween, sarbatoarea spiritelor. Cum a fost preluata in Romania

Halloween, sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe tari, se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, inaintea sarbatorii catolice si protestante a tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie. Google marcheaza, in acest an, ziua de Halloween, sarbatorita pe 31 octombrie, printr-un doodle interactiv special.
Halloween, sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe tari, se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, inaintea sarbatorii catolice si protestante a tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie.
De altfel, Halloween este o abreviere pentru All Hallows‘ Even. Sarbatoarea s-a rasptandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.
Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptati, luminati cu ajutorul unor felinare, folositi la decorarea caselor si gradinilor sau ca lanterne, dar si costumarea in personaje desprinse din povestile de groaza. Copiii costumati astfel colida din casa in casa si sunt recompensati cu dulciuri.
Costumarea si colindatul reprezenta o practica de Halloween in Scotia, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Traditia a patruns si in Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea, atat in randul adultilor, cat si al copiilor. Primele costume de Halloween produse in masa au aparut in magazinele americane in anii 1930.
Cele mai populare dulciuri pregatite pentru aceasta sarbatoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei traditional din Marea Britanie si Irlanda.
Google marcheaza, in acest an, ziua de Halloween, sarbatorita pe 31 octombrie, printr-un doodle interactiv special in care o vrajitoare combina diverse ingrediente - oase, mere, otravuri sau capete de mort - pentru a crea potiuni.
Halloween in Romania
Vrajitoarele si Contele Dracula au impanzit joi aeropotul din Otopeni. Chiar daca in prima faza au speriat pasagerii, in cele din urma, toata lumea s-a bucurat sa-i vada. Au impartit bomboane si ciocolata tuturor celor pe care i -au intalnit in cale.
Cateva zeci de turisti americani si sarbi vor petrece noaptea de joi spre vineri, de Halloween, la Castel Dracula din Pasul Tihuta, vizita fanilor romanului scris de Bram Stoker fiind deja o traditie in zona. Pentru acestia, gazdele au pregatit un foc de tabara si o intalnire cu contele-vampir Dracula, dar si o petrecere care va tine pana in zori.
Castelul Dracula din Pasul Tihuta este situat la o altitudine de 1.116 metri in Muntii Bargaului, la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava.
La Cluj, patru lungmetraje care au rulat la cea de-a doua editie a Festivalului de Film Horror si Fantastic ‘Luna Plina‘ de la Biertan pot fi vizionate de cinefilii amatori de filme de groaza in noaptea de joi spre vineri, de Halloween, incepand cu ora 22,00, la Cinematograful Victoria.
Sarbatoare de Haloween este marcata, joi, la Muzeul Antipa prin intermediul expozitiei permanente, cu fauna lumii. Potrivit institutiei, pisici negre, mamifere ‘vampir‘, insectivore ‘demoni‘ si alte creaturi, care infricoseaza lumea de secole, vor fi supuse cercetarii pentru a descoperi adevarul stiintific, in cadrul unui ghidaj special, menit a face dreptate speciilor pe nedrept acuzate ca fiind mesageri ai raului.
Dovlecii sunt personaje de basm la Mogosoaia. Copii si parinti au luat bostanii la sculptat si le-au dat viata cu lumini fermecate, dupa lasarea intunericului. Asa serbeaza ei Halloweenul. Ioana Pavel este pe Poteca dovlecilor fermecati.