Jurnalul National : Semn profetic de reconciliere si pace. Fericitul Vladimir va fi celebrat liturgic in fiecare an, in ziua de 16 mai (Autoare : Magda Marincovici)

Cu ce raman dupa beatificarea monseniorului Vladimir Ghica? Cu un nume de vita domneasca inscris in calendarul romano si greco-catolic. Pentru ca de acum, Fericitul Vladimir este venerat de catolici si de greco-catolici si celebrat liturgic in fiecare an la 16 mai, ziua cand s-a inaltat la cer.

Sau raman cu speranta ca, invocat in rugaciuni, Fericitul Vladimir imi va mijloci sprijin in nevoi si necazuri, cum spune o rugaciune. Sau cu mandria de a fi fost ridicat la slava altarului un "fericit" chiar din neamul nostru atat de chinuit... Toate sunt valabile, dar mai ales este pilduitor minunatul exemplu de reconciliere si pace pe care ni l-a daruit monseniorul Ghika. Un exemplu ce face parte dintr-o lucrare ampla, pe cat de plina de lumina pe atat de invaluita de duh. In predica de la slujba de beatificare de la Romexpo, Eminenta Sa Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregatiei Cauzelor Sfintilor, reprezentant al Papei Francisc, elogia figura monseniorului Vladimir Ghika, marcand trei aspecte ale caritatii lui pastorale: visul sau pentru unitatea crestinilor, actiunea sa de caritate fata de cei aflati in nevoi, si in fine patimirea si moartea sa in timpul prigoanei impotriva Bisericii, din secolul trecut.

"Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika "trebuie traita ca un semn profetic de reconciliere si de pace, ca amintire a unui trecut trist care nu trebuie nicidecum sa se repete si ca angajare in construirea unui viitor de speranta, de comuniune frateasca, de libertate si de bucurie. De astazi Biserica ingaduie cultul public liturgic fata de Fericitul Vladimir Ghika. Sa cerem mijlocirea lui pentru ca nobila natiune romana sa poata trai mai departe in pace, in fratietate si in prosperitate", spunea cardinalul Amato, la ceremonia de beatificare a monseniorului Ghica.

Da, reconcilierea si pacea definesc existenta pamanteasca si cereasca a monseniorului Ghika. De reconciliere si pace am avut parte la istorica intalnire, la Bucuresti, intre fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Teotictist, si fostul Suveran al Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru ca acum, dupa aceasta vizita a Papei Ioan Paul in Romania, beatificarea monseniorului Vladimir Ghika reprezunta cel mai important eveniment de credinta pentru biserica romano-catolica locala.

Intr-un alt sens si la alte dimensiuni, reconciliere si pace s-au simtit si la slujba de beatificare a monseniorului, cand doi fosti presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, personalitati cu convingeri religioase si politice diferite, s-au aflat alaturi. Reconciliere si pace au impartasit la aceasta slujba de beatificare episcopii romano-catolici, greco-catolici si ortodocsi din Romania, Polonia, Bosnia-Hertegovina, Ucraina, dar si cei peste 8.000 de credinciosi catolici, orotodocsi si de alte culte veniti din toate diecezele si eparhiile din tara si din strainatate. Reconciliere si pace au purtat cu ei cei peste 300 de preoti si mai ales cardinalul Andre Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, succesorul celui care ii inmana lui Vladimir Ghika, in urma cu 90 de ani, tainele sfintei preotii.

"Fericite Vladimir Ghika, roaga-te pentru noi". Inaltpreasfintitul Ioan Robu, arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti incheia cu aceasta invocatie celebrarea beatificarii, rostita de trei ori. De acum putem face si noi aceasta invocatie, cu speranta ca reconcilierea si pacea se vor revarsa in sufletele noastre, prin intermediul Fericitului Vladimir.