Magda Marincovici (Jurnalul National): Regimul combinatiilor perfecte. Dieta Zona a facut fericite multe vedete de la Hollywood: Demi Moore, Sarah Jessica Parker, Renee Zellweger, Jennifer Aniston

O farfurie cu 40% calorii provenite din glucide, 30% calorii din proteine, 30% calorii din lipide. In total, zilnic intre 1.000 si 1.400 calorii. Sunt cateva repere ale regimului The Zone, conceput de Barry Sears, adoptat de numeroase staruri interesate sa slabeasca rapid. Si tocmai pentru ca este un regim riguros conceput, Barry Sears l-a definit cel mai bine: "dieta combinatiilor perfecte"

Barry Sears a lansat aceasta dieta in 1990 si se bazeaza pe echilibrul hormonal dobandit dupa fiecare masa. Astfel, dieta Zona tine sub control secretia de insulina, fiind recomandata si persoanelor suferinde de diabet, boli cardiovasculare etc. Pentru a proteja echilibrul secretiei de insulina, sunt indicate conopida, broccoli, afine, anghinar, sparanghel, rosii, fasole; somon, macrou, carne de pui, lapt, iaurt cu continut mic de grasimi, dar si ulei de masline, nuci de macadamia, avocado, migdale. Dieta Zona este generoasa cu consumul de legume si fructe proaspete. Recomanda opt pahare de apa zilnic si o cantitate foarte mica de sare. Dar totul cu mare grija, in asa fel incat la fiecare masa sau gustare in farfurie sa fie carbohidrati (40%), grasimi (30%) si proteine (30%). Din acet regim lipsesc cu desavarsire mezelurile, carnea grasa, cartofii, morcovii, bananele, fructele uscate, untul, smantana, zaharul, orezul alb, painea alba, sucurile de fructe, pastele etc. Atentie. Nici un strop de alcool!

Regimul Zona are avantaje si dezavantaje. Promite, cu ceva efort la inceput, eliminarea a 1-1,5 kilograme pe saptamana. Dar si mentinerea nivelului de energie, diminuarea senzatiei de foame, efecte pozitive asupra aspectului pielii. De asemenea, interzice total alimentatia tip junk-food si mai presus de toate te face mai atent cu cat si ce aduni in farfurie.

Dar regimul Zona nu este unul comod, deoarece se bazeaza pe reguli stricte. Sa nu uitam ca, daca ne-am propus sa-l tinem ca la carte, trebuie sa calculam din punct de vedere al aportului caloric tot ceea ce punem in farfurie. Si tocmai din aceasta cauza regimul Zona este dificil de tinut de persoanele care nu au un stil de viata echilibrat, care nu au un job cu un program stabil. De asemenea, trebuie sa retinem ca acest regim ne ia placerea de a mai merge la restaurant sau la petreceri copioase.

Pentru a remodela trupul, aducandu-l la o greutate normala, cu forme armonioase, autorul, Barry Sears, spune ca regimului Zona trebuie asociat cu un program de exercitii fizice. Si inca o recomandare. Dupa ce v-ati informat asupra regulilor regimului Zona, consultati medicul si hotarati impreuna daca este cazul sa-l urmati. Regimul Zona a fericit multe vedete de la Hollywood care au impresionat prin silueta lor afisata pe covorul rosu: Demi Moore, Sarah Jessica Parker, Renee Zellweger, Jennifer Aniston.