Jurnalul National : Folk you! Florian Pittis: dincolo de lacomia revarsata!

Intr-o vara in care litoralul romanesc a fost mai pustiu ca niciodata, Festivalul Folk You!Florian Pittis a fost mai "populat" ca niciodata. Statiunea Vama Veche a fost, pur si simplu, blocata. Atat joi seara (cand au cantat Cristi Minculescu & Nutu Olteanu Supergrup, Vasile Seicaru, Gheorghe Zamfir, Ada Milea, Vita de Vie, Rezident Ex), cat mai ales, vineri seara (Zdob si Zdub, Celelalte Cuvinte, Emerich Set, Dinu Olarasu). Atmosfera si publicul au creat acea benefica presiune care ii face pe artisti sa dea ce e mai bun din ei. Au cantat, pur si simplu, la cea mai ridicata cota profesionala. Ada Milea a fost geniala, Rona Hartner a innebunit publicul cu patina muzicala a anilor ’30 mixata de Dj Tagada, iar Grigore Lese a facut publicul sa taca. Nici tantarii n-au indraznit sa bazaie cat timp a cantat el, desi ai fi zis ca publicul venise acolo pentru cu totul altceva. Sambata seara, Baniciu-Kappl-Lipan&Friends n-au fost lasati sa paraseasca scena Folk You!, nici cand ploaia s-a dezlantuit. Marea de oameni nu s-a clintit, ignorand ploaia care a incercat sa ne dezbine. Sau poate doar a vrut sa ne devina spectator.
Numarul participantilor ne-a impresionat. Sa fi fost spaima ca e ultima editie Folk You!? Sa fi fost amintirea editiilor trecute? Sa fi fost, pur si simplu, confirmarea profesionalismului nostru de a fi reusit resuscitarea unei atitudini? A unei rezistente "impotriva prostiei revarsate"? Se prea poate si am fi fericiti sa fie asa.
Avem o confirmare a reusitei noastre si din partea "lacomiei revarsate". Vama Veche e inerta aproape toata vara, cu exceptia perioadei in care se desfasoara Festivalul Folk You! Ei, bine, in aceasta perioada, lacomia atinge cote inimaginabile. E o batalie pe fiecare centimetru patrat din Vama, in aceasta perioada. Oamenii ar fi in stare sa vanda si nisipul de pe plaja la pahar, daca ar fi posibil. Toate taxele si comisioanele cresc pana la cer, toate conditiile se aspresc. Ai fi tentat sa crezi ca e o conspiratie impotriva Folk You! Si a Miscarii de Rezistenta... Dar nu, e doar o simpla, mizerabila si fara de margini, lacomie omeneasca. Toata lumea vrea sa castige din Folk You! Si nimeni nu intelege sau nu crede ca singurul care pierde financiar este chiar Folk You! Poate ca nu e nimeni vinovat, asa este natura omeneasca.
Le multimim celor peste 20.000 de oameni care s-au inrolat, la Vama Veche, in miscarea de rezistenta impotriva prostiei revarsate. Nu putini sunt cei care ne-au spus cu regret ca Vama nu mai este ce-a fost si ca ei mai vin aici doar pentru ca exista Folk You!Florian Pittis.
Va promitem ca pentru voi vom incerca sa ducem mai departe traditia acestui eveniment cultural, insa vom avea nevoie si de sprijinul localnicilor si autoritatilor pentru ca Folk You!Florian Pittis sa ramana in Vama, chiar daca Vama nu mai este ce-a fost. De fapt, Vama Veche este Romania actuala, si cu bune, si cu rele. De noi, cei care mai credem "in oameni si-n delfini", depinde ca aceasta normalitate, numita Folk You!Florian Pittis, sa mai existe. Dincolo de orice Vama, dincolo de DA sau NU, dincolo de toata lumea... Folk You!