Ziua Nationala a Frantei. Parada militara impresionanta si focuri de artificii in centrul Parisului
Ca in fiecare an de Ziua Nationala, in centrul Parisului a fost organizata o impresionanta parada militara, urmata de un spectacol aerian, iar seara se va incheia cu focuri de artificii.
14 iulie marcheaza luarea cu asalt, in anul 1789, a inchisorii regale Bastilia. Caderea ei in mainile revolutionarilor a marcat in mod simbolic sfarsitul vechiului regim.
Din anul 1880, pe 14 iulie este sarbatorita Ziua nationala a Frantei. La parada militara de pe Champs Elysee vor participa 4.800 de soldati, peste 240 de cai si 265 de vehicule militare.

Ziua Nationala a Frantei. Parada militara impresionanta si focuri de artificii in centrul Parisului

La evenimentul de astazi a fost prezent si presedintele Frantei, Francois Hollande.
Dupa defilarea trupelor terestre, a cavaleriei si a blindatelor, principala strada a Parisului a fost survolata de 58 de avioane si 35 de elicoptere, intr-un spectaculos show aerian.
Un detasament al armatei din Mali, invitat de onoare Parada militara a fost deschisa de un detasament al armatei din Mali formata din 60 de soldati, urmat de steagurile a 12 tari africane angajate alaturi de armata franceza in operatiunea Serval de eliminare a fortelor islamiste ce pusesera stapanire pe o parte a statului Mali.
Un detasament al MINUSMA, fortele ONU care se ocupa acum de operatiunile de mentinere a pacii, a defilat pe Champs Elysees.
Concerte si alte evenimente vor avea loc in majoritatea localitatilor Frantei.
Seara, mii de oameni se vor aduna langa Turnul Eiffel, pentru a admira focurile de artificii si vor avea ce sa vada. In decurs de 35 de minute, vor fi lansate 25.000 de rachete.
Seful statului francez s-a decis sa reia traditia interviului televizat dat de la Elysee cu aceasta ocazie. Pe durata a 30 de minute, Hollande va fi intervievat de Claire Chazal de la TF1 si Laurent Delahousse de la France 2.

Sursa: Pro TV / Mediafax