historia.ro : Ioan Paul al II-lea, mai aproape de sfintenie: el va fi canonizat pana la sfarsitul acestui an

Procesul de canonizare a lui Ioan Paul al II-lea a mai facut un pas important, odata cu recunoasterea de catre Adunarea plenara a Congregatiei pentru Cauza Sfintilor a celei de-a doua minuni atribuite papei de origine poloneza, scrie agentia Ansa, preluata de AFP si Agerpres.
Dupa toate probabilitatile, Ioan Paul al II-lea urmeaza sa fie canonizat pana la sfarsitul acestui an, iar ceremonia ar putea avea loc in luna decembrie, potrivit agentiei mentionate. Cardinalii si episcopii membri ai Congregatiei pentru Cauza Sfintilor au aprobat a doua minune, dupa cea care a permis beatificarea rapida a fostului papa.
In luna aprilie, o comisie de sapte medici ai Congregatiei au recunoscut vindecarea inexplicabila a unei femei. Minunea, care s-a petrecut chiar in seara beatificarii lui Ioan Paul al II-lea, pe 1 mai 2011, a fost aprobata in luna iunie de o comisie de teologi.
Papa Francisc este cel care va semna decretul care autorizeaza canonizarea, act prin care o persoana este recunoscuta ca sfant (sau sfanta) al Bisericii Catolice. Papa va convoca apoi un consistoriu in cadrul caruia va fi anuntata data canonizarii.
Procesul canonic prin care o persoana este declarata sfanta necesita recunoasterea prin examene clinice a unei minuni pentru beatificare (efectiva din mai 2011 pentru Ioan Paul al II-lea) si a celei de-a doua pentru canonizare.
La funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, in 2005, la capatul a 27 de ani de pontificat, unul din cele mai lungi din istorie, multimea a strigat ‘santo subito‘ (‘Sa fie declarat sfant imediat‘).
Papa Benedict al XVI-lea a permis imediat examinarea virtutilor si operei sale pentru ca fostul suveran pontif sa fie declarat sfant.