Grupul Editorial RAO a lansat la Targul international de carte Bookfest 2013 volumul "Ars Analytica", avandu-i coordonatori pe George Cristian Maior si Ionel Nitu. La eveniment au luat cuvantul coordonatorii lucrarii, in prezenta unui public numeros format din specialisti in domeniu, beneficiari ai intelligence-ului, reprezentanti ai mediului academic, ai mass media si ai societatii civile in sens larg.
"Ars Analytica" este, conform lui Ionel Nitu, primul volum colaborativ din zona studiilor de intelligence din Romania care incearca sa surprinda analiza de informatii atat din perspectiva teoretica cat si practica. Reunind contributiile a peste 40 de autori, cartea introduce cititorul in tainele unei componente extrem de importante a muncii de informatii, analiza, evidentiindu-i particularitatile, metodele specifice, virtutile dar si limitarile. Cartea nu ofera modele, retete si nici solutii, ci mai degraba problematizeaza si ridica semne de intrebare. Volumul se bucura si de participarea unor autori internationali importanti, precum John Lombardi, seful Unitatii de Informatii de la Cartierul General NATO.
"Ars Analytica" devoaleaza furcile caudine prin care trece informatia pentru a deveni cunoastere, virtutile si limitarile acestei cunoasteri oferite beneficiarilor si importanta transpunerii sale de catre decidenti in actiuni politice opportune.
Directorul SRI, George Cristian Maior, a salutat pasii uriasi facuti in Romania in ce priveste dezvoltarea capacitatatii analitice in cadrul SRI, inclusiv la nivel conceptual, element prioritar in procesul de reforma derulat in ultimii sase ani la nivelul institutiei. Evolutia e vizibila si se traduce nu doar in produse de informare de buna calitate, ci si in recunoastere pe plan international.
George Cristian Maior s-a referit la cresterea exponentiala in ultimii ani a cantitatii de informatie existenta, fapt care presupune avantaje dar si dezavantaje. Potrivit acestuia, "apar, in mod paradoxal, probleme legate de insasi posibilitatea noastra de a cunoaste bine fenomenele care ne afecteaza. O explozie de informatii nu inseamna ca avem gandire mai multa, cunoastere mai multa, ci este nevoie de un proces analitic complex pentru a putea procesa aceasta informatie, pentru a o putea transmite statului si decidentilor si ca ei sa ia deciziile corecte pentru evolutia noastra."
Seful SRI a subliniat importanta independentei in procesul de analiza si a intelegerii granitei dintre zona de intelligence si zona decizionala. "Rolul nostru este de a sta departe de decizie, de politici, si de a transmite cat se poate clar, de lipsit de prejudecati, informatia care poate, adesea, sa doara decidentul, dar care este necesara pentru ca el sa ia decizia in cunostinta de cauza," a declarat George Maior. Dar intelligence-ul nu poate sa ofere solutii si sa propuna cai de urmat, acestea fiind prerogativa exclusiva a decidentului, asa cum nici decidentul nu trebuie sa intervina in procesul de analiza.
O alta critica frecventa la adresa analizei este ca nu furnizeaza certitudini, cel mai frecvent operand cu probabilitati si posibilitati. Dar in conditiile mediului fluid si complex in care traim, marcat de incertitudine, singura solutie o constituie modelarea unor multiple scenarii de evolutie, important fiind ca decidentul sa le cunoasca pe toate si sa fie pregatit pentru consecintele fiecarui astfel de scenariu.
Geroge Cristian Maior a subliniat, de asemenea, distinctia importanta dintre analiza facuta in mod frecvent de analistii politici, de jurnalisti, de fiecare persoana in viata de zi cu zi, si munca analistului de intelligence. Daca primii isi permit sa si greseasca, pot reveni asupra unor afirmatii anterioare fara ca aceasta sa implice consecinte grave, analistul de intelligence are o marja foarte mica de eroare. De acuratetea muncii acestuia depind nu doar reputatia proprie sau a agentiei de informatii, ci frecvent chiar vieti omenesti, astfel ca vorbim de o profesie "frumoasa, nobila, insa extrem de riscanta". Pentru a minimiza erorile, analistul de intelligence proceseaza informatia in mod obiectiv, stiintific, uneori si intuitiv, intotdeauna cu respectarea eticii si legalitatii.
Directorul SRI a reiterat importanta cunoasterii pentru ca un stat sa fie considerat inteligent. In opinia lui Maior, un stat este cu atat mai puternic cu cat este capabil "sa absoarba informatia, sa o proceseze si sa ia deciziile pe baza acestei informatii," ceea ce presupune nu doar aparate de cunoastere puternice ci si o clasa politica dispusa sa transpuna cunoasterea primita in actiuni utile statului.