Anul trecut, cand Maia Morgenstern a fost numita director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis ca Primaria Municipiului Bucuresti va incepe demersurile pentru schimbarea denumirii Teatrului Evreiesc.
Iata ce declara atunci primarul general: "Am primit propunerea de a schimba numele teatrului si cel mai probabil acesta va purta numele maestrului Harry Eliad cat mai curand posibil. Asa este frumos si asa este corect fata de cei care au facut ceva pentru teatru si pentru bucuresteni, iar eu ma inclin in fata oamenilor care au facut ca toate aceste lucruri sa functioneze", a spus primarul.
Actrita Maia Morgenstern a fost desemnata director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala, dupa decesul, pe 6 august 2012, al fostului sef al institutiei de spectacole, regizorul Harry Eliad. Evenimentul a avut loc la sediul Teatrului Evreiesc, in prezenta actorilor institutiei de spectacole. Cu aceasta ocazie, primarul general al Capitalei,Sorin Oprescu, a spus ca numirea actritei la conducerea institutiei reprezinta un prim pas pentru dezvoltarea Teatrului Evreiesc.
"Dupa pierderea maestrului Harry Eliad, incercam sa zambim in continuare si sa gasim modalitatile pentru a reaseza Teatrul Evreiesc acolo unde ii este locul. Asta inseamna sa reusim sa reconstruim cladirea in care functioneaza si sa putem crea conditiile necesare dezvoltarii acestei institutii.
Imi doresc sa le acordati Maiei si colectivului toata increderea, in asa fel incat sa redam Teatrului Evreiesc rolul pe care-l merita. Alaturi de Maia, va doresc sa fiti un colectiv unit in simturi si in gandire. Ii multumesc Maiei inca o data ca a acceptat sa conduca destinele acestui teatru", a declarat Sorin Oprescu.
Teatrul evreiesc din Romania are o traditie de circa 130 de ani. Din anul 1948, Teatrul Evreiesc din Bucuresti a devenit institutie de stat.
Fostul director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), regizorul Harry Eliad, a murit pe 6 august, la varsta de 84 de ani. Eliad a condus TES din decembrie 1989. Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat a realizat aici proiectul "Integrala Salom Alehem" - cele mai multe din aceste spectacole dupa operele marelui clasic al literaturii idis fiind regizate chiar de el si transformate in musicaluri pe melodii folclorice evreiesti.
Maia Morgenstern, nascuta pe 1 mai 1962, in Bucuresti, este actrita de teatru si film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a jucat intre 1985 - 1988. A fost actrita a Teatrului Evreiesc de Stat intre 1988 si 1990, jucand apoi pe scenele altor teatre din Capitala, ca Odeon si Bulandra, in productii independente la Teatrul Luni si Compania D‘Aya, fiind, din 1990, actrita a Teatrului National Bucuresti. La Olimpiadele Culturale de la Atena din 2002, a interpretat rolul titular in "Electra", de Sofocle, in regia lui Yiannis Margaritis, iar in 2005 a revenit la Atena, in toate rolurile feminine din "Lysistrata", de Aristofan, in regia lui Michael Cacoyannis.
Morgenstern are aproape 50 de roluri in cinema si televiziune, ea jucand si alaturi de Sharon Stone si Andy Garcia in pelicula "What About Love", care s-a filmat la Bucuresti.