Mihai Dragomir, cel care a creat conceptul cardio mix in Romania, ne-a raspuns in exclusivitatea la cateva intrebari.
Despre o altfel de viata cu Mihai Dragomir, doctor in intretinerea masinariei umane.


- Esti promotorul fitness-ului in Romania, ai o viata intreaga dedicata starii de bine a oamenilor. De ce ai ales aceasta meserie?
- Pana la un punct pot spune ca nu stiu daca am ales-o eu, ci mai degraba m-a ales ea pe mine. Generatia mea a fost o generatie trecuta prin sport si sporturi. De mici eram invatati in scoala educatia fizica, eram chiar fortati sa participam la intreceri sportive. Adolescenta, dincolo de sportul de performanta, am trait-o pe crestele muntilor Romaniei, in pesteri, la malul marii si colindand pe jos cartiere bucurestene. Eram tineri si avizi de cunoastere, sa stim ce s-a construit, ce magazine s-au deschis, cum e blocul ala nou. Nu cred ca in cartierul in care m-am nascut a ramas vreun coltisor nestrabatut de piciorul meu. Dupa divortul cu sportul de performanta (si puteti gasi povestea in cartea mea, Visul de a deveni Campion, lansata la Ministerul Tineretului si Sportului) am hotarat ca nimic si nimeni nu va infrange dorinta mea arzatoare si visul de a-mi cladi propriul concept de fitness si propriile exercitii fizice. Astfel mi-am dedicat munca, viata si cariera - copilului meu de suflet, Cardio Mix Fitness Anti Aging Concept - primul singurul concept de fitness anti aging din Romania.
- De ce fitness anti-aging?
- O sa par putin egoist dar am creat acest concept pentru a-mi servi mie si familie mele in primul rand, deoarece standardizarea si metodele invechite de predare a antrenamentelor de pregatire fizica pentru mine ca individ, cat si profesional, au reprezentat o problema inca de pe vremea cand eram sportiv de performanta. Acelasi tip de antrenament se preda tuturor (elevi , cursanti la clase etc) si ce facem cu cei care nu pot tine pasul, care nu se adapteaza, care nu pot executa tiparul standardizat sau care isi doresc sa invete mai mult? A trebuit sa gandesc si sa muncesc ca sa pot inventa o metodologie complexa care aduce beneficii maxime organismului si poate fi personalizata, oricand si oriunde. Am gandit conceptul de fitness anti-aging pentru ca exista o grava confuzie la care cei mai multi sunt supusi, crezand ca preventia se face doar dupa o anumita varsta, si ca anumite trucuri ( care oricum au efect limitat) pot tine corpul departe de batranete. Fals! Preventia se face inca din copilarie iar sanatatea si starea de bine, echilibrul, sunt caramizi care stau la temelia unei vieti pe care cei mai multi doar o viseaza. Conceptul pe care eu l-am creat asigura organismului preventie, potectie si educatie inca de la varste fragede, iar imbratisarea conceptului Cardio Mix ca si stil de viata are efecte anti-aging demonstrate.
- De ce ai ales sa iti creezi propriul concept de fitness si nu a fost de ajuns o sala de fitness?
- Cardio Mix este un concept de viata, nu doar de fitness, si se adreseaza oricarei persoane sau familii dornice sa isi reformeze stilul de de viata. Psihologie, nutritie, pregatire psiho fizica, slabire stiintifica, stare de bine, sanatate, distractie, aventura, expeditie, reformare sunt doar cateva din avantajele de care poti beneficia facand parte din familia Cardio Mix. Sala de fitness este restrictiva - iti ofera extrem de putin iar sablonul folosit in piata de catre toate salile de fitness, mie personal mi-a creat neajunsuri inca de la inceputul carierei mele cand, pana sa imi intemeiez propriul brand de fitness, eram mangerul uneia dintre putinele sali de cultura fizica din Bucuresti in anii 90. Profesorul meu care m-a invatat sa alerg, fostul campion Dumitru Buiac, mi-a spus in urma cu cativa ani: Mihai, am vazut in tine mult mai mult decat un antrenor obisnuit. Te-ai dezvoltat frumos, ai talent ai si conditii, poti sa treci la perfectiune. Si asta am facut. In 2006 am iesit din banala sala de fitness, si am trecut la perfectiune - am creat Cardio Mix.
- Traiesti sanatos de cand te stii, conditia ta fizica denota asta. Publicul este curios ce stil de viata ai t?
- Probabil ca multi se asteapa sa spun ca dorm opt ore, nu beau alcool, nu beau cafea, nu fumez, nu manac fast food, nu beau bauturi colorate si carbogazoase si bineinteles fac foarte mult sport in fiecare zi, eventual!
Daca ar fi sa dau un procent de adevar celor enumerate mai sus trebuie sa recunosc ca 90% este adevarat in sensul ca: nu beau, nu fumez nu mananc fast food si nu beau bauturi carbogazoase si nu fac foarte mult sport (de fapt nu mai fac sport deloc). Multi confunda grav notiunea de miscare pentru preventia si intretinerea masinariei umane cu sportul. Exista o denumire general valabila folosita eronat de catre toata lumea - fac sport,sunt la sport. Sportul este o competitie! Nu am sa explic aici si acum diferentele dintre miscare si sport (le puteti gasi in cartile scrise de mine).Ca sa fii in forma si sa fii sanatos,sa te intretii, nu este neaparat necesar sa faci (un) sport…Stilul meu de viata este unul extrem de alert insa foarte bine controlat astfel incat balanta energetica sa se incline in favoarea mea. Am un bussines de condus, clienti externi cu care colaborez deci un numar mare de deplasari in afara tarii iar la asta adaug agenda zilnica cu intalniri, consultatii, aparitii media,evenimente etc. Daca nu as detine experienta si cultura informationala de a gestiona acest grafic, evident ca nu as fi 100% bine functional si nici nu as putea sa imi pastrez forma fizica. Stilul meu de viata este creat din studiul si experienta acumulata in cei aproape treizei de ani de cariera in industria fitness ului si intretinerea masinariei umane.
- Fiind un model de viata si un model in fitness, cred ca detii secrete care ne fac sa aratam bine, sa fim mai slabi si ce de nu si oameni de succes. Ni le impartasesti si noua?
- Secretele nu se divulga, spuse, ele nu mai au nicio valoare (un diamant care poate fi cumparat nu mai are nici o valoare!) Nu exista o reteta a succesului. Oamenii cred ca daca x si y au reusit, asa trebuie facut pentru ca doar asa se castiga (bani, faima, succes, clienti etc). Fiecare persoana este unica, fiecare are un bun al lui pe care trebuie sa il scoata in evidenta si sa il valorifice. Nu il poti copia pe unul si pe altul. Din pacate tendinta asta este astazi. Datorita societatii si timpurilor traite care supun si exploateaza omul neconditionat, unii uita sa mai fie ei insisi iar totul devine o copie xerox ieftina, un tipar gresit. Sa fi mai slab, sa arati bine nu mai tine de sloganul scapa cine poate, ci mai degraba scapa cine stie. Nu exista o reteta unica, universal valabila care sa va faca sa aratati bine, sa fiti mai slabi. Cand vine vorba de masinaria umana de cerintele si nevoile ei, aproape totul trebuie personalizat. Este convingerea mea si de aceea refuz sa dau sfaturi universal valabile.
E o moda sa tii diete - ce e mai bine: miscare fara dieta sau dieta fara miscare? Nici una, nici alta! Din punctul meu de vedere dietele nu exista! Regimurile sunt cele care ar trebui recomandate subiectilor care chiar au nevoie de acest lucru pentru a-si imbunatati starea de sanatate in confruntarea cu afectiunile si bolile patologice. Sa fii in forma si plin de energie, sa te simti bine, sa arati bine. Toate acestea se obtin sau se recapata printr-o tipologie specifica fiecarui individ de miscare psiho-fizica si alimentatie corecta. Ganditi-va ca nu putem urma o dieta toata viata si inca nu s-a inventat dieta sau pastila minune. Dieta este doar un soc metabolic (ca o reteta de prajituri recomandata dupa stiinta si bunul plac al fiecaruia) cu rezultate pentru moment sau pentru o anumita perioada! Ce veti face dupa accea? Asa ca singura optiune de lunga durata si cu rezultate, ceea ce recomand inca de la inceputurile carierei mele, este mereu in miscare, alimentatie corecta, personalizata si echilibrata conform patrimoniului genetic al fiecaruia.
- Multi romani se afla acum in postul Craciunului. Ce sfaturi cu privire la alimentatie le dai pentru aceasta perioada dar si pentru perioada sarbatorilor?
- Romanii au invatat sa traiasca la extreme. Ba mananca prea mult, ba prea putin. Uneori consuma o tona de diverse alimente care nu sunt necesare, alte ori se seteaza pe un singur aliment…Postul este o extrema pentru organism. Nu isi mai pastreaza acum adevarata valoarea pentru care a fost creat. Multe persoane care tin post astazi, il tin cu scopul de a slabi. Desi, aparent mananca mai putin, paradoxal ei se ingrasa. Multi altii il practica cu scopul de a spala niste pacate. Dupa o luna si jumatate de post restrictiv (SOC), majoritatea scapa in pomana porcului si in alte bunatati si se incarca de pacate si de toxine. Echilibrul este absolut esential in perioada postului, ca de altfel in toata perioada vietii noastre alimentare. Cei mai multi mananca dupa bunul plac, crezand eronat ca vor compensa prin mult sport, uitand cu desavasire ca in viata orice exces se plateste. Ca atare trebuie sa fie pregatiti sa plateasca pretul, mai ales in zilele de sarbatoare cand mesele sunt extrem de incarcate iar excesul este la el acasa. O recomandare la indemana tuturor este moderatia (cantitate, portii, feluri de mancare etc) si echilibrul (putin din fiecare si gatit fara prea multe ingrediente). Daca la acestea se adauga si putina miscare (mers, dans), nu numai ca miscarea nu strica, ci poate face marea diferenta (nu te mai simti anchilozat, mancarea se digera mai bine, sangele se oxigeneaza si se pune in miscare si miraculos, daca miscarea este facuta constant, poti chiar slabi 1-2 kg chiar daca manaci mai mult de sarbatori!).
- Ce le recomanzi acum, in prag de sarbatori?
- Pentru cei care isi doresc mai mult se pot inscrie pana pe 30 ianuarie 2016 la a 18 a editie a conceptului concurs Slabeste Sigur si Natural pe care o organizez incepand cu 1 februarie 2017. Detaliile de inscriere, participare si desfasurare le gasesc pe www.cardiomix.ro la sectiunea blog, unde pot vizualiza cateva exemple si rezultate la care au ajuns cei care au participat la editiile precedente.