L-am descoperit pe Catalin Cojocaru pe Facebook si am devenit prieteni virtuali. Personal, nu l-am cunoscut inca, dar fotografiile lui sunt originale si reusite din punct de vedere tehnic si artistic. Vorbesc despre viata, despre viata de zi cu zi, despre realitate. Catalin este un tanar fotograf foarte talentat, din Calarasi, care si-a gasit drumul in viata. Acesta mi-a raspuns cu sinceritate la cateva intrebari, in exclusivitate pentru www.estiri.ro si www.einformatii.ro.

- De cand pasiunea ta pentru fotografie?
- Numele meu este Catalin Cojocaru, am aprope 20 de ani, sunt pasionat de fotografie, natura, arta vizuala inca de pe la o varsta foarte frageda.
Prima oara am pus mana in clasa a VI-a pe un aparat foto de la KODAK, aparatul acela basic, cu film de 35 mm J. Eram undeva prin scoala generala, daca tin bine minte, se organizase un concurs de fotografie intre elevi. Am ajuns acasa, am rugat-o pe mama sa imi cumpere un aparat foto.. Vreau si eu sa particip la asta, mama... parca si acum imi aduc aminte ziua aceea...
Am participat la acel concurs, am luat nu stiu ce premiu, fotografiile mele erau expuse pe peretele de la intrarea in scoala. Eram atat de fericit ca fotografiile mele erau expuse acolo...
Revenind la zilele noastre...
Undeva prin februarie 2015, mi-am creat o pagina de facebook, pe care m-am gandit sa postez poze si clipuri video ce reprezinta orasul meu, Calarasi.
Acest proiect se numeste Prin Calarasi si are ca scop promovarea Calarasiului.
De cateva luni bune, proiectul a inceput sa prinda o forma destul de frumoasa, prin colaborari cu diverse domenii din Calarasi, de la campanii de prevenire, parteneriate mass- media, pana la participarea la concursuri si chiar castigarea de premii in cadrul acestora.


- Job si pasiune? Oare se imbina?
- De aproximativ un an lucrez ca fotoreporter pentru o publicatie din orasul meu, Realitatea din Calarasi.
Imi place sa imi pun amprenta pe ceea ce fac si de aceea, imi dedic o foarte mare parte din timpul pe care il am pentru a ma perfectiona si a imi pune la punct ceea ce consider ca trebuie sa perfectionez, incerc sa-mi depasesc limitele, incerc sa fiu cea mai buna varianta a mea. Scriu articole despre ceea ce se intampla in Calarasi, evenimente, campanii de constientizare si alte tot felul de lucruri ce se petrec in Calarasi.
Fac reportaje si interviuri, sondaje de opinie etc. Sunt baiatul din spatele camerelor de filmat si ale aparatelor de fotografiat cum s-ar spune...
De pe la jumatatea acestui an, am inceput colaborari cu cateva persoane pasioante de acesta arta, fotografia. Mergem impreuna la diferite evenimente.
Adesea, sunt contactat de oameni si intrebat daca am timp sa le fac o sedinta foto sau cateva fotografii pentru facebook sau pur si simplu vor sa faca fotografii…
Din cauza timpului putin si a multor activitati in care sunt implicat direct, sunt obligat sa refuz sau sa aman de cele mai multe ori aceste comenzi sa le zic asa, cu toate ca eu, merg pe un principiu:
Nu ma consider profesionist, nici pe departe. Sunt doar pasionat de aceasta arta si am o oarecare inclinatie spre fotografie. Cunosc o parte din termenii tehnici, cu incadrarile ma descurc, le fac destul de decente, diafragma, timp de expunere, ISO, s.a.m.d.
Cunosc oameni care se dau mari stiutori ai fotografiei, i-am intrebat cate ceva din setarile aparatului Lucrezi pe Manual sau preferi Avion?, raspunsul a fost o fata de profesionist.
Unul dintre citatele mele preferate: Fotografia este o oglinda inzestrata cu memorie - Hacob Paronian.
Asa cum spunea un fotograf: Fotograful profesionist, in acceptiunea unora (gresita dupa parerea mea) este cel care castiga bani din asta. Eu prefer sa asociez profesionalismul in primul rand cu nivelul calitatii de executie si al rezultatului final al muncii prestate. Adica un nivel de la foarte bun in sus.
Fotografia... as putea sa o descriu in sute de feluri, cert este faptul ca fiecare cadru, fiecare fotografie realizata de un pasionat poate insemna ceva...
De cele mai multe ori, fotografiile reprezinta starile sufletesti ale oamenilor, ale celor care le realizeaza.
De exemplu, eu imi expun starile prin fotografie, starile mele sunt transmise prin intermediul acestor cadre...
Fiecare fotografie, cadru, reprezinta un moment unic din viata cuiva.

- De cand pasiunea ta pentru fotografie?
- Initial, am fost captivat de aparatul foto in sine, de forma lui si de ce poate face un obiect asa de mic...
Apoi am inceput incet sa inteleg principiile de functionare ale unui aparat foto.
Mi-am descoperit pasiunea pentru fotografie undeva prin scoala generala, totodata, participand la un concurs de fotografie organizat de scoala.

- Ce iti place sa fotografiezi?
- Imi place sa fotografiez orice transmite un sentiment, o emotie. Simt acest lucru doar privind spre acel lucru. De cele mai multe ori, surprind oameni in anumite stari emotionale, de la melancolie pana la tristrete sau frustrare.

- De ceva timp promovezi Calarasiul pe Facebook. Cum ti-a venit ideea?
- De ceva vreme sunt membru al unui proiect ce are ca scop promovarea Calarasiului si a imprejurimilor acestuia, am fost racolat de catre fondatorul proiectului. Pentru Calarasi se numeste proiectul, iar din el fac parte sapte oameni minunati, pasionati de fotografie, graficieni 2D si 3D, intr-un cuvant iubitori de frumos!

- Ce te leaga de Calarasi?
Am sa raspund sec la acesta intrebare. Simplul fapt ca m-am nascut in acest oras, probabil doar acest lucru, nimic mai mult. Nu am sa incep sa laud sau sa critic aspectul Calarasiului. Este orasul meu, cu bune si rele.

- Ce anume iti place sa fotografiezi in Calarasi?
- Imi place sa surprind momente inedite, poate chiar unice, de la strazi pe care soarele se reflecta in sticla geamurilor caselor pana la apusuri.

- Ce cursuri de fotografie ai facut sau ai invatat singur, din carti, reviste de specialitate, Internet?
- Pana in momentul de fata nu am absolvit nici un curs de specialitate in acest domeniu. Imi petrec mult timp alaturi de oameni de la care am ce invata, citesc diverse articole, interviuri, urmaresc fotografi celebri de la care pot prinde putin cate putin.

- Cum si unde iti place sa-ti petreci timpul liber?
- Imi place sa explorez, imi place sa ma plimb prin locuri noi, imi plac cladirile parasite cu arhitectura veche, imi place sa stau sa privesc cadrele largi, sa observ fiecare detaliu, sa stiu eu ca este acolo…
Imi petrec o foarte mare parte din timp in fata laptop-ului invatand si incercand tot felul de tehnici de prelucrare foto si video.
Cand aveam mai mult timp liber, ieseam cu bicicleta si aparatul foto si faceam plimbari lungi departe de oras.


Portret Catalin Cojo


In vara anului 2015, am avut o alta mare realizare, un trailer dupa romanul scris de Irene Nemirovsky - Dusmanca.
Undeva mai jos, am atasat un link catre o colaborare, aceasta insemnand realizarea unui scurt-metraj...numit Sunt exclus pentru ca..., fiind editor video al acestei productii. Scurt metrajul a ajuns la un numar foarte mare de vizualizari intr-un timp foarte scurt. Scopul acestui filmulet fiind acela de a stopa discriminarea si violentei in scoli.
-VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=ujmEQczVEFM
-ARTICOL-
http://www.argumentpress.ro/s-a-lansat-sunt-exclus-ca-art-films-tineri-frumosi-si-talentati-lideri-ai-mileniului-trei/
In 2016, am participat in cadrul concursului Gala Liceelor Calarasene reprezentand Colegiul Agricol Sandu Aldea, la sectiunea Film, realizand filmul care prezinta obiceiurile ai traditiile din aceasta zona, Scaloianul, acesta obtinand premiul III (Locul III " Colegiul Agricol Sandu Aldea " 8,66 puncte) in candrul acestui concurs. Acesta a fost singurul an in care am participat, consider ca pentru mine si pentru liceul pe care l-am reprezentat a fost o adevarata reusita!
Clasamentul mai jos:
Link- https://www.youtube.com/watch?v=srYAoWwWzZg