Suntem in plin sezon rece iar sarbatorile de iarna bat la usa. Cu siguranta te-ai intrebat de ce te ingrasi mai mult iarna. Trebuie intelese insa anumite aspecte care iti pot fi utile si benefice pe toata perioda iernii, astfel, implementandu-le si respectandu-le, vei rezolva incet dar sigur problema kilogramelor care iarna se incapataneaza se se adune. Pentru a afla ce trebuie sa stii despre cum sa iti pui in aplicare intentiile de a manca sanatos si cum sa le duci si la bun sfarsit in sezonul rece, am stat de vorba cu Mihai Dragomir, Advanced Health and European Exercise and Fitness Specialist, un nume cu rasunet in industria fitness-ului.
- Se schimba obiceiurile culinare pe parcursul iernii in comparatie cu lunile de primavara sau vara?
- Mihai Dragomir: Studiile arata ca oamenii mananca mai mult si sunt mai putini activi in perioada rece (sezonul toamna/ iarna) acest fapt explicand de ce este comun faptul ca iarna se acumuleaza kilograme in plus. Sa recunoastem si faptul ca purtand haine groase pentru a ne feri de frig ne ajuta, deoarece acestea mascheaza diferite aspecte corporale cu care ne trezim in vara fiind de altfel destul de nemultumiti.
- Dar de ce mancam mai mult si in mod particular de ce mai multa mancare nesanatoasa atunci cand este rece afara?
- Mihai Dragomir: Probabil pentru ca mancatul ne induce un confort, ne face sa fim mai fericiti, sa ne simtim mai bine si de ce nu chiar mai fericiti. Daca mananci dupa un program alimentar bine stabilit, sau hai sa-i zic dieta, desi nu agreez aceasta denumire decat in anumite cazuri, te poate ajuta sa iti mentii greutatea si te poti proteja si de neplacerile iernii. Mancatul sanatos in sezonul rece este la fel ca si mancatul sanatos in celelalte perioade ale anului. Iata un mic indreptar (sau o aducere aminte) despre cum ar fi bine sa arate dieta pe timpul iernii.
Fructe si legume se recomanda de obicei a se consuma 5 portii de fructe si legume pe zi iar pentru unii oameni se poate ajunge si pana la 10 portii. Oricum conform ultimelor cercetari un adult cu varsta intre 19-64 ani consuma cca 4.1 portii/zi pe cand cei trecuti de 65 de ani consuma 4,6 portii. De fapt doar 30% dintre adulti/seniori ajung sa intruneasca pe zi cele 5 portii recomandate pentru a fi consumate. A manca destule fructe si legume este solutia ideala de a-ti umple stomacul fara a acumula multe calorii. Retine faptul ca fructele si legumele colorate contin vitamine, minerale si nutrienti care te pot ajuta sa iti restartezi sistemul imunitar si sa iti cresti rezistenta la raceli. Poti sa iti faci din timp un stoc de legume si fructe congelate (unele studii indraznesc sa afirme ca legumele congelate pot fi in anumite cazuri mai hranitoare decat cele in stare proaspata).
Alimente cu amidon - o treime din tot ceea ce consumi ca mancare ar trebui constituita din alimente cu amidon: cartofi, paine, orez, paste. Mancarea cu amidon contine o multime de nutrienti, inclusiv calciu, fier si vitamina B. Alege sortimentele integrale pentru ca acestea contin mult mai multi nutrienti decat varietatile lor corespondente albe.
Carne, peste, oua si leguminoase - aceste alimente sunt importante surse de proteina, de vitamine si minerale. Contin fier care este folositor daca te afli intr-o perioada in care vremea te influenteaza si ai carente de energie. Incearca sa consumi carne slaba (la carnea de pui indeparteaza pielea pentru a mentine calorii putine in farfurie).Mergi pe cel putin doua portii de peste pe saptamana, iar una dintre ele ar trebui sa contina grasime (ex somom). Retine ca pestele si fructele de mare contin vitamina D care se poate afla in depozite scazute in sezonul cu zile scurte si nopti lungi. S-a dovedit ca 40%dintre adulti si copii au carente de vitamina D pe perioada lunilor de iarna.
Grasimi si zahar - o dieta sanatoasa, echilibrata, trebuie sa aibe si o cantitate mica de alimente si bauturi care contin grasimi si zahar. O modalitate de a mentine kilogramele sub control este aceea de a reduce zaharul, de a consuma mai putine dulciuri comerciale, prajituri, biscuiti si de a consuma mai putine bauturi carbogazoase (racoritoare etc). Poti sa bei apa plata cu lamaie si miere (limonada), poti consuma prajituri light facute in casa sau in cazuri aparte cativa biscuiti integrali cu fructe sau biscuiti de ozav sau orez.
Sarea - cantitatea de sare recomandata pentru adulti este de cca 6 gr/zi.Evitand sarea sau reducand drastic consumul in mancare poate duce la diminuarea portiilor de mancare (ca si cantitate) dar retine ca de obicei cantitatea cea mai mare de sare ajunge in corp o data cu mancarurile procesate care sunt foarte bogate in sare (mezeluri, conserve, fast food, mancare cu mai multe ingrediente etc). Verifica de fiecare daca eticheta produselor ca sa observi cata sare exista astfel incat sa nu depasesti cantitatea recomandata. Nu uita ca cele de mai sus reprezinta un ghid util al diferitelor tipuri de alimente care alcatuiesc un regim alimentar sanatos si echilibrat. Bineinteles, nu uita ca miscarea este cea care te tine in viata asa ca miscarea, exercitiile fizice, nu trebuie sa lipseasca din programul zilnic.
- Cateva sfaturi si ganduri pentru cititorii nostri acum in prag de sarbatori?
Mihai Dragomir: Este evident faptul ca le doresc sa ramana mereu in miscare, pentru ca atata vreme cat te misti inseamna ca existi. Sfaturile sunt general valabile : evitati consumul excesiv de mancare, mai ales cei care vin dupa o perioada lunga de post, de alcool etc. Dupa sarbatori excesele se pot rezolva insa daca sunt severe pot lasa si urme neplacute, asa ca mare atentie. Craciunul pe care anul acesta il asteptati cu nerabdare sa fie unul plin de viata alaturi de cei dragi si sa va bucurati de nasterea Domnului! Anul Nou care urmeaza sa va umple sufletul cu impliniri si satisfactii. Sa traiti intru multi ani fericiti!